Föräldrarna frias efter dråpanklagelserna: ”Går inte att fälla”

Familjehemsföräldrar frias från dråp

FOTO: Johan Nilsson/TT
Familjehemsföräldrarna som i ett enskilt åtal stämts för dråp efter en 15-årig flickas död frias av Lunds tingsrätt. Även åtalet om grovt vållande till annans död ogillas på grund av preskription.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

17-åring döms till fängelse för polismord
0:27

Efter reklamen: 17-åring döms till fängelse för polismord

(0:27)

Slå på ljud

Rätten uppger i ett pressmeddelande att det inte är bevisat att flickans sjukdomsförlopp var annat än vad som normalt följer av körtelfeber och vad familjehemsföräldrarna fått veta om sjukdomen.

– I första hand har det gjorts gällande dråp, det vill säga avsiktligt dödande. Vi hittar inget som ger stöd för påståendet att familjehemsföräldrarna insåg att flickan skulle dö om de inte tog henne till sjukhus. Redan därför går det inte att fälla för något avsiktligt dödande, säger lagmannen Björn Hansson till TT.

Ovanligt fall

Det alternativa yrkandet vållande till annans död ogillas på grund av preskription. Även kravet på skadestånd till dödsboet och de biologiska föräldrarna avslås.

Fallet är ovanligt, eftersom det är tonårsflickans biologiska mamma, inte en åklagare, som stämt familjehemsföräldrarna.

Rättegången ägde rum i Lunds tingsrätt.

Rättegången ägde rum i Lunds tingsrätt.

FOTO: Jens Christian/Expressen/TT

TT: Vad har det gjort för skillnad att det var ett enskilt åtal i stället för att en åklagare drev fallet?

– För prövningen har det inte gjort någon skillnad alls, det är målsäganden som så att säga träder in i åklagarens ställe och som får i åklagarens ställe bevisa det som hon påstår, säger Björn Hansson.

Hittades död i sin säng för elva år sedan

Via sin advokat Monica Crusner har den biologiska mamman hävdat att familjehemsföräldrarna gjorde sig skyldiga till dråp, alternativt grovt vållande till annans död, eftersom flickan inte fick rätt vård när hon blev sjuk.

I april för elva år sedan hittades hon död i sin säng i familjehemmet efter en kortare tids sjukdom. Först verkade hon ha drabbats av en vanlig förkylning, men vid ett läkarbesök ställdes diagnosen körtelfeber och hon uppmanades att vila.

Advokaten Monica Crusner var inte nöjd med utgången i fallet.

Advokaten Monica Crusner var inte nöjd med utgången i fallet.

FOTO: Johan Nilsson/TT

Fler läkarbesök blev det sedan inte innan hon 18 dagar senare hittades livlös. Den rättsmedicinska undersökningen visade att akut lunginflammation var den troliga dödsorsaken och att denna i sin tur var en följd av en ovanlig sjukdom, Lemierres syndrom.

Åklagare har efter dödsfallet i flera omgångar bedömt att inget brott som faller under allmänt åtal hade begåtts och därför inleddes aldrig någon förundersökning.

Betala rättegångskostnader

Rätten avslår även kravet på att dödsboet och den biologiska mamman ska få ersättning för rättegångskostnader. I domen framgår det att man begärt ersättning på drygt 8,3 miljoner kronor, men vilka kostnader mamman nu får stå för är oklart.

– Det blir en sak mellan henne och hennes ombud, säger lagmannen Björn Hansson.

Övriga rättegångskostnader – exempelvis familjehemsföreträdarnas advokatkostnader – ska staten stå för.

FOTO: Johan Nilsson/TT, Jens Christian/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN