Flicka bortförd – fem män döms

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fem män döms efter bortförandet av två systrar. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
I höstas fördes en tolvårig flicka bort från sitt familjehem i Halland och skjutsades tillsammans med sin äldre syster ut ur Sverige. Pappan och ytterligare en man döms nu till fängelse.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt döms fem män för att ha samarbetat om bortförandet. Tre av dem döms för grov egenmäktighet med barn och två för medhjälp till brottet. Straffet för två av männen blir fängelse i 18 respektive 16 månader. Övriga tre döms till villkorlig dom.

Domen rör bara den ena av systrarna, som vid bortförandet var tolv år gammal. Hallandsposten har tidigare rapporterat att det beror på att den äldre flickan nu nått myndighetsåldern.

Att den yngre systern var omhändertagen enligt lagen om vård av unga gör att Halmstads tingsrätt ser extra allvarligt på brottet. Vården har motiverats av att systrarna tidigare berättat om våld i hemmet.

Genom sitt agerande har de inblandade männen satt samhällets skyddsfunktioner till förmån för minderåriga ur spel, konstaterar domstolen.

Systrarna fördes till ett flyktingboende i Tyskland där deras mamma och syskon befann sig. I videoinspelningar har det framkommit att den tolvåriga flickan ville lämna familjehemmet för att vara tillsammans med sin familj – men det anser inte tingsrätten påverkar bedömningen.

Annons

Hon har förts till Tyskland och därefter vidare till Turkiet och därmed ryckts upp från sin invanda miljö i Sverige, konstaterar domstolen.

Åklagaren hade begärt att två av de åtalade, däribland pappan, ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff, men domstolen avslår begäran.

Rättat: I en tidigare version framkom inte att tre av de åtalade döms till villkorlig dom.

Annons