Fler unga vejpar: "Ovanligt stor ökning"

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Andelen unga vuxna som vejpar ökar kraftigt. Arkivbild.Steven Senne/AP/TT
Användningen av e-cigaretter, så kallade vapes, blir vanligare. Störst ökning syns bland unga vuxna, visar en ny rapport.
– Att det ökar så här mycket brukar vi inte se på bara ett år, säger utredaren Martina Zetterqvist.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Andelen unga vuxna i åldrarna 17–29 år som vejpar har ökat kraftigt, visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

2022 svarade 14 procent av de tillfrågade att de hade vejpat den senaste månaden, en ökning från fyra procent året innan.

– Att det var en så kraftig ökning var förvånande, säger Martina Zetterqvist, utredare på CAN.

Mer lättillgängliga

Organisationen har sett samma trend i den undersökning som de gör bland skolelever. En förklaring skulle kunna vara att e-cigaretterna är mer lättillgängliga.

– De mer traditionella e-cigaretterna behövde laddas, dels med el men också med en vätska som ofta innehåller nikotin. Numera finns det engångsvapes som är färdiga att använda och som man sedan slänger, säger Martina Zetterqvist.

– Dessutom finns de i många olika smaker som säkert tilltalar unga personer.

Bland befolkningen i stort svarade fyra procent att de hade vejpat någon gång den senaste månaden.

Annons

Även snusanvändandet har ökat, framför allt bland kvinnor.

– De senaste åren har det mer än fördubblats bland kvinnor, från fyra procent för tio år sedan till elva procent nu. Det blir successivt vanligare, säger Zetterqvist.

"Stabila nivåer"

Fortfarande är det dock fler män som snusar, 28 procent 2022. För män har snusningen legat på en relativt jämn nivå de senaste åren. Fler män än kvinnor använder traditionellt tobakssnus medan användningen av vitt snus är ungefär lika vanligt bland kvinnor och män.

Samtidigt fortsätter cigarettrökning att minska något.

– Just det senaste året dras statistiken upp lite grann av vejpandet. Men den totala andelen av befolkningen som röker eller snusar har legat på ganska stabila nivåer under de senaste fem åren, säger Martina Zetterqvist.

Annons