Fler lokförare stäms efter den vilda strejken

Fler lokförare stäms efter den vilda strejken

Under torsdagen har pendeltågen i Stockholm rullat på utan större störningar, enligt SL.

Tim Aro/SvD/TT
Efter en dryg vecka med kaos i Stockholms pendeltågstrafik har tågen hittills under torsdagen rullat på utan större störningar, enligt SL.
Samtidigt stäms ytterligare 37 lokförare för den vilda strejken i förra veckan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På onsdagen tog turerna kring Stockholms pendeltågstrafik en ny vändning när Arbetsmiljöverket beslutade att upphäva skyddsstoppet mot ensamarbete på tågen, som facken ST Pendeln och Seko lade i måndags.

Myndigheten motiverade beslutet med att den ansåg att MTR vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbetet ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen.

Roger Delin, ordförande för ST:s klubb på MTR Pendeltågen, säger på torsdagen att fackets styrelse under dagen sitter i möte för att avgöra hur man ska gå vidare efter Arbetsmiljöverkets beslut. Han har i nuläget inte några ytterligare kommentarer.

Samtidigt stämmer Tågföretagen och Almega ytterligare 37 lokförare som deltog i den tre dagar långa vilda, olovliga strejken i förra veckan, rapporterar Arbetsvärlden.

De krävs, precis som sina 73 kollegor som stämdes i förra veckan, på 6 000 kronor vardera, enligt tidningen.

Från och med torsdagen är alltså hälften av pendeltågen enbart bemannade med lokförare – inte med lokförare och tågvärd som facken kräver. Motiveringen är att antalet incidenter ökat sedan MTR i mars införde ensamarbete på vartannat tåg.

Det har dock inte lett till några större störningar i trafiken hittills under dagen, enligt Stockholms lokaltrafik, SL.

– Det rullar på ganska bra, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL.

FRÅN FÖRSTASIDAN