Fiskar simmade i källaren efter översvämningen

Fiskar simmade i källaren efter översvämningen

Håkan Taavo i Juoksengi har lyckats tömma källaren på 60 centimeter vatten – och två fiskar.

Lisa Björk/TT
Vårflodens framfart har ställt till stora problem i byn Juoksengi. Men det är inte bara vatten som har tagit sig in i Håkan Taavos källare.
– Jag såg två fiskar flyta runt, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det klafsar om fötterna när Kjell-Hugo Mäki, 72, kliver runt i sin källare. Att han plötsligt skulle ha en mindre simbassäng i huset var inget han räknat med. Men när Torneälvens vatten plötsligt kom upp på gräsmattan på tomten i Juoksengi i Övertorneå kommun häromdagen förstod han att det var allvar.

– Vi är vana med höga flöden två gånger om året, men inte så här extremt. Jag fick skynda mig att täppa till avlopp och golvbrunnar, säger han till TT.

Nu har det mesta av avloppsvattnet försvunnit och för Kjell-Hugo Mäki väntar i stället många timmar av städning och sanering. Han har både trägolv och limmad plastmatta som måste rivas upp och det är oklart huruvida en kvarglömd robotdammsugare har klarat sig eller blivit dränkt.

– Har bergvärmepumpen pajat kommer det att kosta tiotusentals kronor. Men när jag försökte ringa försäkringsbolaget kom jag inte fram utan fastnade i kö. Det är många som är drabbade, säger han.

– Det har varit spektakulärt att se vårfloden, men det blir ju en massa efterarbete och kostnader på grund av alla skador också. Det är ett elände.

Kan bli vanligare

Risken för att vårfloden blir så pass extrem som den blev i Torneälven den här gången ökar eftersom klimatförändringarna ger ändrade flöden. Men Kjell-Hugo Mäki hoppas att den här typen av så kallat femtioårsflöde ska dröja just 50 år till.

– Så jag slipper vara med om det här en gång till. Men vi har en klimatförändring som har börjat och det ändrar ju förutsättningarna, säger han.

– Jag får titta på bättre lösningar så att det inte kommer in så mycket vatten nästa gång, proffsgrejer för att täppa igen avloppet.

Trots att Juoksengi befinner sig i frontlinjen för Torneälvens oberäkneliga vattenmassor tycks stämningen vara relativt god. Här är man van vid att vattnet stiger under vår- och sommarfloden, om än inte så mycket som nu. Och Kjell-Hugo Mäki visar ett filmklipp på några ungdomar som passade på att åka wakeboard efter en bil på vattnet som samlats vid sidan av vägen.

– Vi får ju acceptera läget, vi kan inte göra annat. Det är som det är.

Möbler på tork

På gräsmattan utanför Håkan Taavos gula villa står en blå kökssoffa, ett motionsband, några hyllor och en tvättmaskin på tork. De har räddats ur källaren, där vattnet som mest nådde 60 centimeter upp på väggarna. Men den morgonpigge 73-åringen har varit i gång sedan klockan 05 och nu börjar situationen ordna upp sig – efter flera dygn av hårt arbete under vilka han heller inte har kunnat diska eller använda toaletten.

– Pumpen har jobbat treskift och brakade ihop i går. Jag har tagit ut allt som blivit blött och vädrat så nu är det nästan som vanligt här även om det är fuktigt, säger Håkan Taavo och visar på den fortfarande blöta vedtraven hur högt vattnet nådde.

I hörnet står en elektrisk värmepump som kan ha tagit skada av vattnet. Taavo har varit i kontakt med sitt försäkringsbolag som ska skicka ut personal till byn senare i veckan.

– De sade att det var bra att jag plockat ut de blötaste grejerna så att de inte ruttnar.

Fiskar i källaren

Men det är inte bara avloppsvatten som har trängt sig på. I källaren upptäckte Håkan Taavo också två fiskar som simmade runt.

– Det var nog sik, de måste ha kommit genom avloppssystemet. Vi har släppt ut fiskarna i älven igen, även om jag skojade med grannarna att vi kunde steka dem.

När läget var som värst i Juoksengi, i lördags, var det svårt att ta sig fram eftersom en del vägar stod under vatten. Men det var inget som stoppade Håkan Taavo.

– Jag tog traktorn till pizzerian, syrran och hennes man satt i skopan. Så nu säger de väl i byn att den gamla bonden har börjat med taxirörelse på traktor.

FRÅN FÖRSTASIDAN