tt

Finlands president: Svenskt och finskt Nato-medlemskap i juli

Niinistö.

Finlands president Sauli Niinistö.

FOTO: Terje Pedersen/NTB/TT
Finland och Sverige kommer att släppas in som fullvärdiga Natomedlemmar senast till Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli, spår Finlands president Sauli Niinistö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”
0:33

Efter reklamen: Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”

(0:33)

Slå på ljud

– Om det inte sker till Vilniusmötet, varför överhuvudtaget efteråt? frågar sig Finlands president Sauli Niinistö i en intervju med den finländska nyhetsbyrån STT.

Den finska presidenten tror att Nato-toppmötet i Vilnius blir ett tillfälle då både Sverige och Finland släpps in i Nato. Detta eftersom ny svensk terrorlagstiftning träder i kraft i juni.

Att Finlands och Sveriges Natoansökan, som från början bedömdes skulle gå snabbt och smärtfritt, dragit ut på tiden är inte enbart ett problem för de två grannländerna, anser Niinistö.

– Jag bedömer att det här har varit ett problem för Nato. Helt klart har Natoländerna varit överraskade.

Niinistö betonar att det slutgiltiga turkiska beslutet om att godkänna Finlands och Sveriges ansökan finns i den turkiska presidenten "Recep Tayyip Erdogans huvud".

– Jag tror att han under inga omständigheter låter sig påverkas av några offentliga påtryckningar. Men om något öppnar sig under de bilaterala samtalen mellan Turkiet och USA, kan det kanske inverka, säger Niinistö.

Niinistö anser att turkiska uttalanden om att Finlands ansökan kan komma att godtas före Sveriges varit motstridiga. När ny svensk terrorlagstiftning träder i kraft i juni kan det ge Erdogan ett bra tillfälle att konstatera att "nu har även Sverige fullföljt det som Natos toppmöte i Madrid kom överens om", tror han.

FOTO: Terje Pedersen/NTB/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN