Finland väntar inte med Natounderskrift

Finland väntar inte med Natounderskrift

Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid säkerhetsmötet på Harpsund.

Claudio Bresciani/TT
Finland går med i Nato före Sverige om Turkiet och Ungern godkänt landets Natomedlemskap.
President Sauli Niinistö väntar inte med att skriva under den finländska riksdagens Natobeslut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi, vår riksdag tar sitt beslut. Om Turkiet och Ungern ratificerar, blir vi ju medlem i Nato, säger Niinistö på en pressträff på Harpsund med statsminister Ulf Kristersson (M) och Norges statsminister Jonas Gahr Støre efter onsdagens möte om säkerhetspolitik mellan de tre länderna.

Finlands riksdag väntas i nästa vecka besluta om att godkänna finländskt Natomedlemskap. Därefter ska även presidenten signera beslutet.

När han skriver under innebär det att Finland blir medlem i Nato så fort Turkiet och Ungern ratificerat Finlands anslutningsprotokoll.

– Det är inget separat steg eller något därefter, säger Sauli Niinistö.

Inte vänta

Enligt presidenten är det inte möjligt för honom att vänta någon längre tid med att skriva under riksdagens Natobeslut.

– Jag har sagt att jag ska skriva under genast, som jag är van. Men finns det praktiska skäl kan jag vänta, men inte över valet, säger Niinistö.

Finland håller riksdagsval den 2 april.

Niinistö vill fortfarande att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt, men hänvisar till att det är Turkiet som ska ratificera ländernas anslutningsprotokoll.

– Olyckligtvis är ratificeringen inte i våra händer, säger han.

"Vi fortsätter"

Presidenten får frågan vad som händer med de försvarssamarbeten och avtal som Finland och Sverige har, om det svenska Natomedlemskapet dröjer.

– Vi har många samarbetsformer i säkerhetspolitiken. Vi fortsätter. Det beror inte på vem som är medlem, säger Niinistö.

Den norske statsministern fick på pressträffen frågor om vad som händer om Finland och Sverige inte blir medlemmar samtidigt.

– Om det skulle ske och skapa någon tidsskillnad så förväntar jag mig att det blir en väldigt kort tidsskillnad, säger Jonas Gahr Støre.

– Det kommer inte att ändra på vår gemensamma vilja att planlägga och stå tillsammans i solidaritet.

Gahr Støre framhåller att den nordiska solidaritetsgarantin gäller tills både Finland och Sverige är med i Nato. Han uppmanar de två Natoländer som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll, Turkiet och Ungern, att göra det.

– Tjugoåtta har gjort det. Från norsk sida är vårt budskap väldigt enkelt: Vi förväntar oss att de två sista gör det, säger han.

"Tappar tid"

Gahr Støre uppmanar turkar och ungrare att ratificera omgående.

– Vi tappar tid, säger han.

Även Ulf Kristersson uppger att det nordiska försvarssamarbetet fortsätter även om inte Finland och Sverige går in i Nato samtidigt. Han får frågan om vilka risker han ser om Finland går med i försvarsalliansen före.

– Det skulle kunna bli komplicerat om ett land är med och ett utanför. Det är bättre om vi har lika förutsättningar, och därför bör Sverige och Finland bli medlemmar samtidigt, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN