Falsk sjuksköterska arbetade i ambulans

Falsk sjuksköterska arbetade i ambulans

Region Jönköpings län utreder en man som ljugit om att han var sjuksköterska. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/TT
En man misstänks ha arbetat som ambulanssjuksköterska i Region Jönköpings län i flera månader – utan att ha tagit examen, rapporterar P4 Jönköping.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Man tror inte att det är sant. Det är något som chockat alla så klart, hur det kunnat bli så, säger Nils Höglund, fackombud på Vårdförbundet, till radion.

Mannen, som är undersköterska sedan flera år, är nu under utredning av regionen. För några månader sedan ljög han och meddelade sin chef att han tagit examen som sjuksköterska. Han ska därefter ha börjat jobba i ambulansen.

– Skräckscenariot är att någon får en felaktig behandling och på något sätt skadas. Vi har narkosläkemedel, morfin, som kan bli farligt, säger Höglund till P4.

Kommunals fackliga ombud Lars Svärd säger till radion att mannen inte bara lurat patienterna utan också kollegorna.

– De har ju trott att han är sjuksköterska, vilket han inte är. De har till exempel kört bilen medan han har vårdat patienterna, vilket han inte ska göra. Han har givit läkemedel. Kollegorna mår jättedåligt.

Den falska sjuksköterskan bekräftar för P4 att han ljugit om sin utbildning, men han förnekar att han arbetat i ambulansen. Han är sjukskriven i väntan på att utredningen blir klar.

FRÅN FÖRSTASIDAN