Extremvarm februari – redan vår i söder

Extremvarm februari – redan vår i söder

Vintergäck och vårvärme. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Årets februari blev varmare än normalt i hela landet. I norra Norrland låg temperaturen upp till sex grader över den normala.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trots att februari inleddes kallt hade hela landet snittemperaturer över de normala, i söder med mellan en och tre grader, i norr med mellan tre och sex grader.

För norra Norrland måste man gå tillbaka till 2015 för att hitta en lika varm februari, enligt SMHI:s månadssammanfattning.

Månadens preliminärt högsta temperatur på 11,6 grader uppmättes i Karlshamn i Blekinge den 11 februari. Kallast var det i Nikkaluokta och senare i Naimakka, som båda under månaden noterade minus 35 grader.

Den 15 februari kunde vi konstatera att flera delar av landet fått vår. Dagen är det första datum som den meteorologiska våren kan anlända – och det gjorde den till flera platser i Götaland, men även till Oxelösund och Landsort i Svealand.

Tolv av SMHI:s väderstationer gick direkt från höst till vår – utan att passera vinter. Däribland Malmö, Helsingborg och Karlskrona.

Mot slutat av månaden hade våren klättrat något norrut, och nu har Gotland, Öland, Skåne, stora delar av Västsverige och östra Götalandskusten vår.

Under de senaste decennierna har våren tidigarelagts med omkring 2–3 veckor i sydligaste Sverige.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av var den kallaste temperaturen uppmätts.

FRÅN FÖRSTASIDAN