Extrem risk för skogsbrand – "påminner om 2018"

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Brandrisken är stor just nu. På Nationaldagen rasade en skogsbrand fem kilometer söder om Alvesta. Arkivbild.
Risken för skogsbränder är just nu extrem i delar av Sverige och eldningsförbudet har skärpts. Trots regn i helgen väntas risken vara fortsatt hög.
– Den kommer inte att försvinna helt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Orange och rött i två tredjedelar av landet (se grafik). Så ser kartan över eldningsförbud ut i Sverige just nu.

I delar av Sverige klassar SMHI just nu skogsbrandsrisken som "extrem", den högsta nivån på en sexgradiga skala. Det har lett till ett skärpt eldningsförbud – där man inte ens får grilla på fasta grillplatser i naturen.

Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, tycker att situationen påminner om sommaren för fem år sedan.

– Det påminner mycket om hur det såg ut 2018. Den sommaren kommer vi ihåg, då brann det mycket i skog och land, säger han.

"Dämpar risken"

I helgen väntas ett regnområde komma in. Regnet väntas röra sig från sydöstra Götaland, in i nordöstra Götaland och en bit över Svealand. Men det är fortfarande osäkert hur omfattande regnet blir och hur det påverkar brandrisken.

– Allt regn är välkommet. Det är alltid bra och det dämpar risken. Men i de flesta fall kan risken gå från extremt stor till att bli stor eller mycket stor. Det är inte så att den kommer att försvinna helt, även om regnet kommer, säger Sofia Söderberg.

Annons

Hon får medhåll från Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

– Det hjälper inte med några skurar. Det måste till ganska stor mängd för att det ska påverka i någon större omfattning, säger han.

Skopande flygplan

Allmänheten uppmanas att vara extra försiktig och ha koll på vilken brandriskprognos som gäller.

Sveriges brandberedskap är bättre än 2018, framhåller Lars Brodin. Bland annat har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i dag tio helikoptrar och fyra så kallade skopande flygplan som kan sättas in.

– Men det är med viss oro man ser på hur det kan bli. Det hjälper inte hur mycket resurser man har om man inte hanterar en mindre brand väldigt snabbt. Det är ändå svårt att släcka om det är utom kontroll som det var 2018, säger han.

Annons