Exotisk orm hittad i Tierp blev stockholmare

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den röd- och svartrandiga Mjölksnoken var ungefär en meter lång.
En exotisk, röd- och svartrandig mjölksnok upptäcktes utanför en blombutik i Skärplinge, i Tierp, under torsdagen och kunde senare under eftermiddagen få ett nytt hem på Skansen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Den låg i skuggan mellan två blomlådor och först tänkte jag att det var en slang som någon glömt där mellan lådorna, men så rörde den på huvudet, berättar Sara Söderberg, blomsterhandlare på Saras blommor.

Ormen är ungefär en meter lång och när Sara Söderberg närmare undersökte saken förstod hon att den inte hör hemma i Sverige.

– Vi fick ett samtal från en kvinna som hade en orm utanför butiken och innan hon kontaktade polisen hade hon rådigt och klokt varit i kontakt med Naturvårdsverket. Men där fick hon inte hjälp så då landade det hos polisen, berättar Pelle Vamstad, presstalesperson på polisen.

Han förklarar att polisen då inledde ett arbete med att få hjälp med hur man skulle hantera situationen.

– Vi är ju bra på mycket, men just ormar är inte vår främsta kompetens så vi försökte få tag på någon lokal herpetolog, alltså en ormexpert, men där hade vi inte någon framgång, säger Vamstad.

Annons

Han berättar att polisen då kontaktade Furuviksparken, som inte kunde ta emot ormen. Då ringde de Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet, som tackade ja.

Polisen fick också veta att ormen var ofarlig och att de själva kunde hantera den.

– Om Skansen var trygga var vi trygga. Så vi la den i en kartong och transporterade den till Skansen och sedan klockan 14 är ormen stockholmare.

Annons