EU-pengar ska hjälpa ukrainare till svenska jobb

EU-pengar ska hjälpa ukrainare till svenska jobb

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Ukrainare i Sverige ska få mer hjälp att lära sig språket och ta sig in på arbetsmarknaden. Det vill regeringen, som nu föreslår en omfördelning av 329 miljoner kronor från EU.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag är väldigt glad att kunna lämna det här beskedet. Fler ukrainare behöver få en chans att försörja sig själva men också bidra till Sverige när man befinner sig i skydd här, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden plus och regeringens förslag ska nu lämnas över till EU-kommissionen för godkännande.

Resurserna fördelas av myndigheten ESF-rådet och kan sökas av flera olika sorters aktörer, däribland kommuner, regioner och myndigheter men också exempelvis organisationer inom civilsamhället.

Språkinsatser

Förutom arbetsrelaterade insatser som jobbmatchning och bedömning av kompetens ska resurserna – som ska finnas tillgängliga från i höst – även kunna användas till språkutbildning.

Det betyder bland annat att det blir möjligt för de studieförbund som står för undervisningen i det som kallas Svenska från dag ett och Vardagssvenska – program framtagna för ukrainare – får möjlighet att ansöka om mer pengar.

– Det är en uppsjö av aktörer som kan söka, även för befintliga projekt, säger Johan Pehrson.

Hur många som kan nås av insatserna beror enligt regeringen på flera faktorer, som målgruppens behov och aktörernas intresse, men man har satt upp ett "målvärde" på 5 760 deltagare.

Enligt siffror från tidigare i år har cirka 30 000 vuxna ukrainare fått uppehållstillstånd i Sverige.

Parallella insatser

Johan Pehrson anser dock inte att målvärdet är för litet med hänvisning till att pågår flera parallella insatser för att hjälpa ukrainska medborgare att etablera sig i det svenska samhället.

– Vi jobbar till exempel brett för att se över att människor snarast ska hamna i folkbokföringen och att arbetsförmedlingen hela tiden ska utöka sitt stöd till ukrainare och kunna erbjuda information och kunskap på rätt språk, säger Johan Pehrson.

FRÅN FÖRSTASIDAN