Eskilstuna begär förstärkning: "Allvarligt läge"

Eskilstuna begär förstärkning: "Allvarligt läge"

En man hittades skottskadad i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna på måndagskvällen. Han konstaterades senare avliden.

Pontus Stenberg/TT
Polisen i Eskilstuna har skickat personal till Stockholm för att stötta under våldsvågen. Nu kräver staden själv förstärkning, efter ännu ett mord.
– Vi behöver fylla på med både resurs och kompetens, säger utredningschefen Camilla Helgesson på en pressträff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En man i 25-årsåldern sköts ihjäl i stadsdelen Fröslunda sent i måndags kväll. I samband med polisinsatsen greps en man i ungefär samma ålder. Han har sedan anhållits skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi utesluter inte i nuläget att det kan finnas flera gärningspersoner. Vi arbetar brett, säger Robert Åkerström, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, på en digital pressträff på tisdagseftermiddagen.

Dådet sker efter att en annan ung man sköts ihjäl utanför en gymnasieskola, där han också var elev, tidigare i april.

– Vi tittar på det med paraplyögon för att se om det finns samband. Men det är väldigt tidigt i utredningen än så länge, säger Camilla Helgesson, tillförordnad chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

"En komplicerad bild"

Både offret och den misstänkte skytten från i måndags är kända av polisen sedan tidigare. Polisen konstaterar att det pågår en konflikt mellan olika kriminella nätverk i staden, men vill inte bekräfta samband.

– De här nätverken är knutna till vissa stadsdelar i Eskilstuna. Sedan hur de här nätverken går in i de brott som har skett är för tidigt att säga, säger Robert Åkerström.

Polisen befarar att konflikten är på väg att eskalera rejält.

– Vi går in i en lägesbild som inte är så trevlig. Det är ett allvarligt läge i den här konflikten. I grund och botten vet vi kanske inte heller om det är en eller flera konflikter. Det är en komplicerad bild, säger Åkerström.

Resurser till Stockholm

Stockholmspolisen har under vintern fått förstärkning från andra polisregioner runt om i landet. Robert Åkerström bekräftar på en fråga från TT att Eskilstunapolisen bidragit med resurser dit.

TT: Är det något som kan ha försvagat er egen verksamhet?

– Det handlar alltid om prioriteringar. Men det är klart att en tappad resurs får en effekt någonstans. Vi får hela tiden bedöma inom hela Polismyndigheten, "hur ska vi prioritera i dag", säger Åkerström.

Enligt Camilla Helgesson har polisen i Eskilstuna nu själv påbörjat ett arbete för att stärka upp, bland annat på utredningssidan, från övriga region Öst.

– Nu har det skett flera grova brott och då behöver man fylla på med den kompetensen. Den finns både i vårt eget polisområde men också i regionen. Nu behövs det i Eskilstuna.

FRÅN FÖRSTASIDAN