Enigt EU: Ryssland ska ställas till svars

Enigt EU: Ryssland ska ställas till svars

Statsminister Ulf Kristersson (M) lämnar en pressträff med EU-minister Jessika Roswall vid lanseringen av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd den 14 december i fjol.

Christine Olsson/TT
EU ska inrätta ett centrum i Haag för att utreda ryska krigsbrott. Instansen kommer att inleda sitt arbete under eller i direkt anslutning till det svenska ordförandeskapet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den ryska ledningen måste ställas till svars för krigsbrott, skriver Ulf Kristersson (M) och EU-minister Jessika Roswall (M) på Dagens Nyheters debattsida.

Det pågår utredningar om ryska krigsbrott i flera länder, både i Ukraina och runtom i EU. Svensk polis och svenska åklagare är också inblandade.

EU:s ledare har nu, efter flera månaders diskussion, beslutat att inrätta ett internationellt centrum (ICPA) i Haag, som ska samordna utredningarna.

"Vi kan nu meddela att det kommer bli operativt under eller i direkt anslutning till det svenska ordförandeskapet", skriver Kristersson och Roswall.

ICPA kommer att vara en del av EU:s rättsliga samarbete Eurojust, och all bevisning som samlas in kommer att läggas i en ny databas.

Sverige stödjer också, i egenskap av ordförandeland, införandet av en särskild tribunal som kan pröva Ryssland för att i strid med folkrätten ha invaderat ett grannland.

FRÅN FÖRSTASIDAN