En död och tre allvarligt skadade på Gröna Lund

25 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Olycka inträffade i åkattraktionen Jetline på Gröna Lund.
En person har omkommit i samband med en olycka på Gröna Lund i Stockholm. Flera människor har skadats, varav tre allvarligt. Tre barn undkom med lindriga skador.
Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt nio personer fördes till sjukhus efter olyckan på nöjesparken, uppger Region Stockholm. Regionen har gått upp i så kallat stabsläge för att ta hand om de skadade.

Flera personer fastnade också på hög höjd när olyckan inträffade på söndagen i bergochdal­banan Jetline. Det är oklart hur många som fastnade, men det var enligt räddningstjänsten fler än fem personer.

Enligt räddningstjänsten föll två personer ner på marken.

– Det är två på marken när vi kommer på plats, säger Moa Hummelgård, vakthavande befäl på Storstockholms brandförsvar räddningscentral Mitt.

35 år gammal

Hela nöjesparken utrymdes efter olyckan, och vid tretiden på eftermiddagen var räddningsinsatsen avslutad.

– Det är otroligt tragiskt. Vi är chockade. Våra tankar går till de anhöriga, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius.

Enligt Gröna Lunds hemsida invigdes bergochdal­banan 1988 och har en hastighet på omkring 90 kilometer i timmen.

Annons

Marco Deb var i närheten av Jetline och blev vittne till olyckan:

– Jag hörde "pang pang" och vände mig om. Sedan kunde jag se vagnen krocka med någonting, ta fart igen och krocka igen. Först trodde jag att de var någonting som hörde till själva grejen, men sedan såg jag två personer som flög ut. Den ena flög ned på marken och den andre fick tag i en pelare och hängde kvar. Den personen blödde i ansiktet såg jag, säger han till TT.

"Som en chock"

I närheten av olycksplatsen befann sig också Christer Flodberg och Annelie Jansson.

— Vi hörde jättehöga smällar, det lät som skott och det är fruktansvärt tragiskt. Man är väldigt skärrad och vill nästan börja gråta. Det kommer som en chock, säger Annelie Jansson till TT.

— Jag brukar åka Jetline med dottern och hade planerat att göra så nu. Det känns som att man haft lite änglavakt. Det gör att man känner sig omtumlad och uppjagad och det känns fruktansvärt, säger Christer Flodberg.

Annons

Småbarnsmamman Ysraela Saareks berättar att hennes barn hade åkt Jetline bara en timme innan olyckan inträffade. När barnen senare kom ut från en annan attraktion såg de en stor folksamling utanför bergochdalbanan.

TT: Vad tänker du när något sådant här händer?

– Som förälder att jag inte vill lämna mina barn på sådant här längre. Det känns läskigt att uppleva och det kunde ha hänt oss, Parken ska ju ha väldigt sträng kontroll på sådana här saker, men vad som helst kan hända, man vet aldrig, säger Ysraela Saareks.

Annons