Ebba Östlin förlorar striden om S i Botkyrka

Ebba Östlin förlorar striden om S i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz väljs till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Foto: Peter Knutson/Socialdemokraterna
Emanuel Ksiazkiewicz väljs till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka efter den infekterade striden inom partiet.
35-årige Ksiazkiewicz som nominerats av styrelsen vinner omröstningen mot den förre gruppledaren Ebba Östlin, som petades i en uppmärksammad omröstning i januari.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Tryck från andra Nato-länder”
0:32

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Tryck från andra Nato-länder”

(0:32)

Slå på ljud

Resultatet vid omröstningen under årsmötet i Hallunda folkets hus blev 121 för Ksiazkiewicz mot 80 för Östlin, bekräftar Ksiazkiewiczs presskontakt för TT.

Det innebär även att han troligen blir kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men kommunfullmäktige måste först fatta ett formellt beslut i frågan.

Ksiazkiewicz nominerades till ny gruppledare av styrelsen den 12 mars. Sju av styrelsens nio medlemmar röstade för Ksiazkiewicz och de övriga två lade ned sina röster.

– Vi tror att Emanuel kan ha en väldigt samlande kraft och är en framtidskraft för partiet, sade partiets lokale ordförande Jens Sjöström till TT.

Anklagelser om kupp

Ksiazkiewicz var utmanad av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades vid en uppmärksammad omröstning den 28 januari. Hon röstades då ned vid en förtroendeomröstning i partiet i Botkyrka och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande.

De som stödjer Ebba Östlin hävdar att hon avsattes på kuppartat manér och att det grundar sig i att hon var med och stoppade ABF i kommunen att driva fritidsgårdar efter en rapport om allvarliga missförhållanden där. Hennes anhängare har hävdat att hon avsattes med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin avfärdar det och hänvisar i stället till kritik mot hennes ledarstil och att hon inte längre har majoritetens förtroende.

Nekades medlemskap

Tidigare i veckan meddelade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att ett beslut från partidistriktet för Stockholms län om att neka 98 personer att bli medlemmar i partiet i Botkyrka skulle stå fast. De personerna fick därmed inte delta vid omröstningen på årsmötet.

– Har man fyllt 15 år och delar våra värderingar kan man bli medlem i vårt parti, men det är ingen rättighet. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, sade Baudin till TT.

Den kraftiga tillströmningen av medlemsansökningar kom enligt Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholms län, sedan värvnings-sms skickats runt till stöd för Ebba Östlin.

– Det är en kombination av att medlemstillströmningen har varit helt exceptionell. Och att vi sett det här meddelandet skickas runt om att man uppmanas gå med enkom för att stödja en viss kandidat vid en viss omröstning, sade Westlund till Ekot efter partidistriktets beslut i början av mars.

Enligt Westlund hade partiet under samma period förra året två medlemsansökningar.

Foto: Peter Knutson/Socialdemokraterna

FRÅN FÖRSTASIDAN