Dom om trippla våldsdåd i blodig gängkonflikt

Dom om trippla våldsdåd i blodig gängkonflikt

Två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter under förhandlingen i Attunda tingsrätt.

Anna-Lena Lindqvist/TT
Fem pojkar mellan 14 och 15 år skickades ut för att mörda i en gängkonflikt i Stockholm, enligt åklagarna, som yrkar på 18 års fängelse för den misstänkte anstiftaren. Den 20-årige mannen själv yrkar på ett fullständigt frikännande.
På tisdagen faller domen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De tre våldsdåden i södra Stockholm, begångna 20, 21 och 22 januari i år, bottnar enligt polisen i en konflikt mellan vad som kallas Foxtrotnätverket och Dalennätverket.

Det första dådet skedde i Fruängen, då ett stort antal skott från ett automatvapen avlossades genom dörren till en lägenhet. Inne i bostaden fanns flera personer, däribland ett barn, men ingen träffades av skotten. Dagen därpå blev en man beskjuten utomhus i i Enskededalen och den tredje dagen avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck.

Enligt åklagarsidan har den 20-årige huvudmannen agerat på uppdrag av den efterlyste så kallade "kurdiska räven" som styr Foxtrotnätverket, då han förmått fem pojkar mellan 14 och 15 år att utföra dåden.

Från samma område

20-åringen uppges vara högt uppsatt i ett kriminellt nätverk i Jordbro söder om Stockholm som är lojalt med Foxtrotnätverket. Flera av pojkarna som misstänks är kompisar och uppvuxna i samma område som mannen.

Totalt är sex personer åtalade. Utöver huvudmannen misstänks ytterligare en 20-åring, två 18-åringar och två 15-åringar.

Ytterligare tre pojkar är misstänkta men kunde inte åtalas då de var under 15 år.

"Annan riktning"

Alla åtalade, däribland den utpekade huvudmannen, förnekar brott.

– Det finns en stor mängd omständigheter som talar i annan riktning än min klient. Man måste utesluta alla alternativ och hypoteser, och det har inte skett, sade 20-åringens försvarare Anton Strand i sin plädering när förhandlingen avslutades i Södertörns tingsrätt tidigare i juni.

Mycket av det dödliga gängvåld som skett i Stockholm under 2023 har enligt polisen sin grund i samma konflikt som de tre våldsdåden kopplas till.

FRÅN FÖRSTASIDAN