Dom om sexbrott mot barn överklagas till HD

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Riksåklagaren har överklagat en dom till Högsta domstolen. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksåklagaren (RÅ) överklagar en hovrättsdom om sexbrott mot barn till Högsta domstolen.

En man åtalades för en mängd sexbrott mot 42 barn, till största delen rörde det flickor i åldrarna 11–15 år. Han hade via internet förmått flickorna att posera sexuellt och att utföra olika handlingar på sig själva, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

I tingsrätten fälldes han för sexuellt övergrepp mot barn och för utnyttjande av barn för sexuell posering. Men i hovrätten dömdes han enbart för det sistnämnda brottet.

Riksåklagare Petra Lundh yrkar nu på att ett antal handlingar som mannen friades för ska bedömas som grovt sexuellt övergrepp mot barn. Dessutom ska ytterligare ett antal handlingar bedömas som grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Hon vill att Högsta domstolen ska pröva "var den nedre gränsen går för att man vid distansbrott ska bedöma att någon begått en 'annan' sexuell handling än sådana handlingar som kan jämställas med samlag".

Annons

"Tingsrätten ansåg att det flickorna förmåtts göra var sådana handlingar, medan hovrätten inte ansåg det och därför friade för brottet sexuellt övergrepp mot barn. Här behövs vägledande uttalanden", säger Petra Lundh i pressmeddelandet.

Annons