Dom faller om mordet på Adriana: Detta har hänt

Dom faller om mordet på Adriana: Detta har hänt

Ett blomstertåg till tolvåriga Adrianas minne på tvåårsdagen av mordet den 2 augusti 2020.

Robin Bäckman/TT
En konflikt mellan kriminella grupper söder om Stockholm ledde sommaren 2020 till att tolvåriga Adriana skjuts ihjäl. Krypterade chattar och en musikvideo blev viktiga pusselbitar i jakten på mördarna och i höstas åtalades tre män.
Åklagaren har yrkat på livstids fängelse. I dag meddelas domen - detta har hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

1) Mordet

Natten mot den 2 augusti 2020 rullar en vit Audi in på en bensinmack längs E20 i höjd med Norsborg söder om Stockholm. Rutan vevas ned och ett automatvapen riktas mot två unga män som befinner sig utanför den intilliggande McDonalds-restaurangen.

Kulorna viner över parkeringsplatsen innan bilen lämnar platsen i hög fart. Måltavlorna, kopplade till ett rivaliserande kriminellt gäng, klarar sig oskadda. Det gör inte tolvåriga Adriana som råkar komma i skottlinjen.

2) Hämndaktionen

Att ett oskyldigt barn faller offer för gängens hänsynslösa våld leder till bestörtning och avsky. Även de tilltänkta måltavlorna reagerar med vrede och börjar omedelbart planera en hämnd. En dryg månad senare, den 7 september, kommer den genom ett mordförsök i Vällingby.

Åtta personer döms senare till fängelse för sin inblandning. En av dem har när han grips en bild på Adriana som bakgrund på sin mobiltelefon.

3) Musikvideon

I utredningen av mordet på Adriana nås en första framgång med hjälp av en musikvideo inspelad dagarna före mordet. I videon syns en rappare posera med en automatkarbin omgiven av maskerade och beväpnade män. De står framför den vita Audin och vapnet visar sig vara det som dödade tolvåringen.

Rapartisten döms tillsammans med ytterligare två män för grovt vapenbrott. Samtidigt fortsätter jakten på mördarna.

4) Chattarna

Det dröjer nästan ett år innan det verkliga genombrottet kommer. Som i så många andra fall de senaste åren är det knäckta krypterade chattjänster som utgör nyckeln.

Plötsligt kan utredarna följa hur de misstänkta mördarna kommunicerat kvällen för dödsskjutningen. En av dem, en 24-åring, skriver att han fått information om att de tilltänkta måltavlorna befinner sig i stan, att han ska träffa två personer och "kanske klivish", vilket åklagaren menar betyder att man kanske ska slå till.

När den vita Audin stannar till vid bensinmacken har personerna de egentligen är ute efter, tre män kopplade till Vårbynätverket, hunnit lämna platsen. De försöker då skjuta två män från ett nätverk i intilliggande Norsborg – men dödar i stället Adriana.

5) Åtalet

I oktober 2022 väcks åtal i ett omfattande mål som utöver mordet på Adriana innefattar en rad brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk söder om Stockholm sommaren 2020.

Sex män åtalas för bland annat mord, flera mordförsök, förberedelse till mord, grova vapenbrott och grov misshandel. Tre av dem, 24, 30 och 32 år gamla, åtalas för mordet på Adriana. Bland dem finns en av de dömda för grovt vapenbrott kopplat till musikvideon.

6) Yrkar på livstid

Åklagare Anna Svedin yrkade i sitt slutanförande på livstids fängelse. Något annan påföljd är, säger hon, utesluten.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Domen meddelas på onsdag klockan 11.

FRÅN FÖRSTASIDAN