Dödligheten vid hjärtoperationer pressas ner

Dödligheten vid hjärtoperationer pressas ner

Ett långsiktigt kvalitetsarbete med högspecialiserade team är en av förklaringarna till den låga dödligheten vid hjärtoperationer, tror en verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Dödligheten vid planerad hjärtsjukvård har pressats ner till 0,2 procent på Skånes universitetssjukhus. Ingen patient avled i samband med hjärt- och lungtransplantation på sjukhuset förra året, trots att antalet transplantationer ökat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är det bästa svenska resultatet som presenterats för 2022, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Exempelvis rapporterade Karolinska universitetssjukhuset nyligen att dödligheten vid hjärtoperationer där under förra året låg på 0,4 procent.

"Detta har ansetts omöjligt men verksamheten har bedrivit ett långsiktigt kvalitetsarbete med högspecialiserade team och samtidigt etablerat ett tätt samarbete med Cleveland Clinic i USA som internationellt har de bästa hjärtkirurgiska resultaten", säger Rikard Linnér, verksamhetschef för thorax och kärl, i pressutskicket.

Medan övriga hjärtkirurgiska centra i Sverige i genomsnitt har 625 fall per år har Skånes universitetssjukhus cirka 1 500. Sjukhuset har också fyra uppdrag inom nationell högspecialiserad vård för all komplex hjärtkirurgi på barn och vuxna.

FRÅN FÖRSTASIDAN