Furuvik bröt mot lagen – när schimpanser sköts: ”Självkritiska”

Furuvik bröt mot lagen när schimpanser sköts

Furuviksparken. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Furuviksparken bröt mot lagen när aporna som rymt sköts utan att man sökt dispens för den avlivningsmetoden.
Däremot uppfyllde parken sitt handlingsansvar som djurhållare när schimpanser i julas rymde.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”
0:37

Efter reklamen: Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”

(0:37)

Slå på ljud

Det är slutsatsen i Länsstyrelsen Gävleborgs utredning av händelserna den 14 december då flera schimpanser rymde från sitt hägn.

Länsstyrelsen bedömer att Furuviksparken uppfyllt sitt handlingsansvar som djurhållare i samband med händelsen. Däremot borde man ha sökt dispens hos jordbruksverket för att distansavliva schimpanserna.

Enligt Länsstyrelsen så hade parken inte kännedom om hur man hade behövt agera för att följa djurskyddslagstiftningen när man såg behov av att avliva schimpanserna på distans.

Sandra Wilke: ”Känns bra”

"Det ledde till att parken använde en avlivningsmetod som inte är tillåten enligt aktuell lagstiftning", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen bedömer dock att parken i dag kommer att uppfylla lagens krav om en liknande situation skulle uppstå igen och bedöms därmed också uppfylla kraven för fortsatt tillstånd för offentlig förevisning.

"Det känns bra att de anser att vi uppfyller alla krav samt konstaterar att de åtgärder som vi vidtagit för att något liknande inte ska kunna hända igen är tillräckliga. Vi är däremot mycket självkritiska och ser allvarligt på att vi inte haft kännedom om att lagen saknar reglering för distansavlivning av flera högriskdjur som hålls i djurpark, bland annat schimpans", säger Sandra Wilke, vd på Furuvik, i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN