Dataintrång ökar stort – så stoppas nättjuven

Dataintrång ökar stort – så stoppas nättjuven

Bedragare som kapat konton för att lura till sig pengar har härjat på till exempel Snapchat på sistone. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Antalet anmälningar om dataintrång på sociala medier och e-tjänster har ökat kraftigt i år. Nu varnar Stöldskyddsföreningen (SSF) för kapare och bedragare på nätet, och uppmanar till vaksamhet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anmälningarna om digitala brott har ökat med 35 procent hittills i år, jämfört med motsvarande period i fjol. Under maj gjordes 607 anmälningar, en ökning med 75 procent jämfört med maj förra året, enligt SSF.

Ett exempel är bedrägerier på Snapchat, där bedragare kapat konton för att lura till sig pengar från kontoinnehavarens vänner.

Förutom att skydda sina egna konton från kapare gäller det att vara uppmärksam för att skilja falska konton från andra. Varningstecken kan vara när någon påstår sig vara i knipa, samla in pengar till behövande, eller ber om att skicka telefonnummer eller koder.

Tacka inte heller ja till vänförfrågan från okända utan ordentlig research, tipsar SSF.

"Skydda dina konton genom att använda säkerhetsåtgärder som exempelvis tvåfaktorsinloggning. Sedan ska du självklart vara sunt kritisk när du får meddelanden som handlar om överföring av pengar som just nu är ett vanligt bedrägeri på sociala medier", råder Paul Pintér på SSF i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN