Danskar mest oroliga över klimatet i Norden

Danskar mest oroliga över klimatet i Norden

Danskarna är de i Norden som känner mest oro för klimatet, visar en undersökning. På bilden statyn Lilla sjöjungfrun i Köpenhamn. Arkivbild.

Khan Tariq Mikkel/AP/TT
Danskarna oroar sig mest bland nordborna över klimatförändringarna, medan finländarna är minst bekymrade, visar en ny nordisk undersökning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är forskningsinstitutet Nordregio som har undersökt hur invånare i Sverige, Danmark, Island, Norge, Finland, Åland och Färöarna ställer sig till klimatförändringarna.

En betydande majoritet av nordborna, 71 procent, håller med om att klimatförändringarna är ett allvarligt eller mycket allvarligt problem. Endast 10 procent av de svarande ser problemet som litet eller försumbart.

Däremot skiljer det sig stort mellan olika länder och områden. Invånare i Danmark (80 procent), Sverige (75), Island (72), Norge (71) och på Åland (68) är mer benägna att vara mycket oroade över klimatförändringarna. Invånare i Finland (55 procent), Färöarna (54) och Grönland (40) däremot ser mer sällan dessa som ett allvarligt eller mycket allvarligt problem, enligt studien.

Kvinnor, högutbildade samt de som bor i stora städer är oftare oroliga för klimatet, visar en analys av resultatet.

Undersökningen gjordes mellan oktober och november 2022, då 5 178 människor intervjuades över telefon.

Hufvudstadsbladet var första att rapportera om undersökningen.

FRÅN FÖRSTASIDAN