Centerpartiet kräver vattenpakt i EU

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En torrlagd vattenreservoar norr om Barcelona, i Spanien, i april. Vattenbristen kommer öka varnar Centerpartiet, som uppmanar EU att agera.Emilio Morenatti/AP/TT
Sverige och EU måste ta vattenbristen på allvar. Det menar Centerpartiets ledare Muharrem Demirok och Europaparlamentarikern Emma Wiesner som på DN Debatt föreslår en europeisk vattenpakt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minskande tillgång på vatten är en av Europas största framtidsutmaningar, varnar C. Och Sverige är på intet sätt förskonat, även om läget här inte är lika alarmerande som i Sydeuropa.

"Vi måste se vatten som en av EU:s kritiska råvaror, en råvara som alla medborgare ska ha rätt till och som vi måste börja jobba för att försvara och säkerställa tillgången på", skriver partiledaren Demirok och Europaparlamentarikern Wiesner på DN Debatt, där de varnar för "slitningar inom och mellan länder" om så inte sker.

Centerpartisterna uppmanar EU-kommissionen att omgående börjar arbeta för en europeisk vattenpakt. En sådan bör enligt partiet bland annat innehålla nationella planer för vattenbesparing, återanvändning av avloppsvatten, nyinvesteringar i VA-ledningar samt återställande av våtmarker för att öka grundvattennivån.

"Vi behöver skapa ett cirkulärt vattenflöde, där vi sparar och återanvänder i mycket högre grad än vad vi gör i dag", skriver centerpartisterna.

Annons