Centern kräver torkstöd till bönderna

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström har pressträff om krisåtgärder på grunt av torkan.
Centerpartiet kräver att regeringen omedelbart riggar en plan för ett stöd och garantier till landets lantbrukare för att lindra effekterna av torkan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vädret är en mardröm för Sverige bönder. I slutändan är det inte bara bönderna som drabbas, säger Centerledaren Muharrem Demirok på en pressträff med den vice partiledaren och landsbygdspolitiske talespersonen Daniel Bäckström.

– Varken jag eller någon annan kan lova nederbörd, konstaterar Demirok, men tillägger att det minsta han kan göra är att kräva på regeringen på besked om en plan för att stötta bönderna.

Centerpartiet kräver därför det partiet kallar en torkstödsgaranti för att klara ett läge där torkan blir ihållande, eller värre, som 2018.

– Regeringen måste omgående vända sig till EU-kommissionen för att få till ett gruppundantag för stöd till lantbruket, säger Daniel Bäckström.

Beredskap måste finnas för en extra ändringsbudget också, understryker de båda. Stödet kan inte komma lika sent som det för 2018, då det dröjde i upp till ett år.

Annons