Busch slår tillbaka mot SD: Måste förklara sig

Busch slår tillbaka mot SD: Måste förklara sig

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vill ha besked från Sverigedemokraterna om varför partiet går emot tillståndet för nya vindkraftsparker.

FOTO: Marko Säävälä/TT
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) slår tillbaka mot SD:s utspel efter regeringens vindkraftsbesked.
SD måste svara på varför man vill säga nej till svenska arbetstillfällen och förutsättningar för lägre elpriser, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regeringen beviljar ny vindkraft till havs utanför Falkenberg
1:24

Efter reklamen: Regeringen beviljar ny vindkraft till havs utanför Falkenberg

(1:24)

Slå på ljud

– KD, SD, M och L, alla är vi för vindkraft – alla samarbetspartier står bakom analysen att det kommer att behövas mer el, och att alla fossilfria kraftslag kommer att behövas, säger Ebba Busch.

"Det är bara att titta i Tidöavtalet", fortsätter hon, och hänvisar till sidan 15 där SD själva har skrivit att vindkraften har en viktig plats i energimixen.

– Här är man annars svaret skyldig varför man vill säga nej till förutsättningar för lägre elpriser för hushållen, nej till nya gröna jobb, svenska arbetstillfällen för svenska mammor och pappor, och varför man vill säga nej till att kunna möta både en stark välfärd och klimatmålen.

Hundratal nya kraftverk

Regeringen gav på tisdagen tillstånd till vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallandskusten. Det handlar om hundra vindkraftverk, vissa runt 300 meter höga.

SD:s talesperson Tobias Andersson var inte sen med att kritisera regeringen för att fokusera för mycket på vindkraft och inte på kärnkraft.

TT: Kommer de här vindkraftsparkerna att ge lägre elpriser?

– Det går inte att räkna ut direkt, men det vi vet är att ökad kraftproduktion är det enda som långvarigt kommer kunna sänka elpriserna för hushållen och företagen, säger Busch.

Hon anser att SD snarare behöver bestämma sig för om de vill bana väg för att bygga ny kärnkraft i år eller inte.

TT: Ser du någon risk att det skulle gå så långt att SD äventyrar samarbetet med regeringen?

– Nej, nej, nej. Jag känner mig väldigt trygg med att för första gången på åtta år så har Sverige en regering med ett majoritetsunderlag i riksdagen.

Varnar för väljarflykt

Lokala politiker för regeringspartierna, som moderaten Henrik Sundström i Uddevalla, varnar för att regeringens vindkraftsbesked kommer att leda till en väljarflykt till SD.

Ebba Busch säger att regeringen inte kommer att ta bort det kommunala vetot. Samtidigt vill många tunga företag göra investeringar i Västsverige, men kan inte göra det om man inte tillför mer elproduktion, säger hon.

– Ingen vill ha en situation där pensionärer i Västsverige har elräkningar som är större än hela deras pension. Då måste det till mer kraftproduktion och det är det vi har sagt ja till.

FOTO: Marko Säävälä/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN