Bristande märkning på många desinfektionsmedel

06 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Handsprit blev en storsäljare under pandemin. Arkivbild.
Coronapandemin innebar en flod av nya desinfektionsmedel på marknaden. En granskning från Kemikalieinspektionen visar att fyra av tio kontrollerade företag är dåliga på att märka sina produkter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Redan kontrollen 2020 visade att ett stort antal produkter hade brister i märkningen. Många företag kände då inte heller till att de är skyldiga att anmäla sina produkter till Kemikalieinspektionens produktregister.

En uppföljande kontroll 2021 visar på liknande problem – 27, eller 40 procent, av de kontrollerade företagen har fortfarande stora brister i märkningen.

"När vi följde upp tillsynen, kan vi konstatera att vi har hittat färre produkter som innehåller otillåtna verksamma ämnen. Däremot fortsätter det att finnas brister i märkningen på många produkter", säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, på myndighetens hemsida.

Alkoholbaserade desinfektionsmedel ska klassas som brandfarliga. Men många är felmärkta med en för låg faroklass. Exempelvis hade elva av tolv produkter som inspektionen analyserade för detta klassificerats fel.

"Granskningen visar inte några större brister i innehåll, men många företag behöver förbättra märkningen på förpackningarna", säger Jenny Karlsson.

Annons