Branschen om vindparkerna: "En milstolpe"

Branschen om vindparkerna: "En milstolpe"

Havsbaserad vindkraftverk i Lillgrunds vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron. Verken snurrar på i hård vind. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Regeringens beslut att godkänna de havsbaserade vindkraftsparkerna utanför Hallands kust tas emot med glädje av bolagen som ska bygga parkerna.
– Nu ser vi startskottet för havsbaserad vindkraft i Sverige, säger Paul Stormoen, vd för OX2.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

OX2 är nöjda med dagens besked.

– Det här var ett avgörande beslut och en milstolpe. Före slutet av 2020-talet kommer vi kunna producera 1,5 terawattimmar. Vi får återkomma till den exakta tidsplanen, säger Paul Stormoen.

OX2 ska uppföra vindkraftsparken Galene. Kattegatt syd är planerat att uppföras av Vattenfall.

I drift tidigt 2030-tal

Johan Weimenhög, projektledare för Kattegatt syd, säger att Vattenfall är glada över regeringens beslut.

”Vi kommer nu att analysera beslutet i detalj. Parallellt fortsätter arbetet med projekt Kattegatt syd och att få återstående, nödvändiga tillstånd", skriver han i ett mejl till TT.

"Givet att parkens övriga tillstånd kommer på plats och att förutsättningar finns för investeringsbeslut, bör installation kunna påbörjas kring 2028 och parken vara i drift tidigt 2030-tal."

Parkerna Kattegatt syd och Galene har väntat på tillstånd i ett par år. Totalt rör det sig om ett hundratal vindkraftverk.

Väntar på fler godkännanden

Regeringen har för tillfället tio ansökningar om tillstånd för utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

OX2 väntar på godkännande på ytterligare två parker: Triton, utanför Skånes kust, och Aurora, mellan Öland och Gotland. Vattenfall inväntar godkännande för parken Poseidon, cirka 40 kilometer nordväst om Göteborg.

Även Svenskt Näringsliv reagerar positivt på dagens besked.

– Vi behöver all fossilfri el vi kan få. Att regeringen godkänner havsbaserade vindkraftsprojekt är mycket angeläget och helt rätt väg att gå. Nu måste regeringen också kraftigt korta ledtiderna generellt i tillståndsprocesserna samt öka förmågan att bygga ut kraftöverföring, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till TT.

Den återstående processen för vindkraftparkerna handlar om att projekten ligger mellan två värdefulla naturområden för biologisk mångfald. Länsstyrelsen i Halland har sagt ja till parkerna, men beslutet har överklagats av miljöorganisationer.

FRÅN FÖRSTASIDAN