svenska politiker

Per Bolund avgår – ger en känga till Stefan Löfven: ”Längst ner…”

Per Bolund avgår – ger en känga till Stefan Löfven: ”Längst ner…”

FOTO: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår.
Han tänker inte inte upp för omval i höst.
– Jag har gett allt jag har, säger han till TT.
Till Expressen passar Bolund att ge en pik till Stefan Löfven.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elisabeth Svantesson berättar varför hon bojkottar Marabou
0:42

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson berättar varför hon bojkottar Marabou

(0:42)

Slå på ljud

Per Bolund, 51, pekar på att han varit i rikspolitiken i över 20 år och att det nu är rätt tid att lämna över till en efterträdare.

– Ska jag göra något annat under mitt arbetsliv så är det rätt läge att göra det nu, säger han.

– Det är också ett bra tillfälle att få in ny energi med ett nytt språkrör, som kan göra en liten nystart för partiet.

Vad Per Bolund ska göra i stället är ännu oklart.

Tagit tid att fatta beslutet

Enligt Bolund har det tagit tid för honom att komma fram till om han ska sluta eller inte. Valresultatet förra hösten har inte påverkat beslutet att lämna språkrörsposten.

– Det är inte av politiska skäl, för jag ser ju att Miljöpartiet behövs mer än någonsin. Jag är stolt över det vi fått igenom och jag märker att vi gör avtryck runt om i Sverige med väldigt många gröna investeringar och projekt, säger Bolund.

TT: Vilken är din största politiska framgång?

– Det arbete jag gjort som en del av de första gröna ministrarna i en regering, när vi fick på plats klimatlagen och klimatramverket och också budgetarbetet där vi mer än femdubblat miljösatsningarna och att vi fått mer än tusen nya naturreservat och stora gröna investeringar, säger Bolund.

TT: Och din största politiska besvikelse?

– Det var ett väldigt svårt beslut att lämna regeringen. Vi hade helst av allt velat sitta kvar hela mandatperioden ut, säger Bolund

– Men det var tydligt att det fanns inte politiskt underlag i riksdagen för att driva en genuint grön politik och då kände jag att vi landade rätt. Vårt ansvar inför våra väljare är att driva det vi står för och inte någon annans politik.

Två språkrör?

I Miljöpartiet pågår en diskussion om man bör fortsätta med två språkrör som leder partiet, i stället för en partiledare.

– Det är i slutändan bara våra medlemmar och vår kongress som kan fatta det beslutet. Den diskussionen har inte påverkat mitt beslut på något sätt, säger Bolund.

– Jag tror det finns starkt stöd för språkrörsmodellen i partiet.

TT: Hur mår det parti som du nu lämnar över till din efterträdare?

– Där känner jag mig väldigt trygg med att vi är ett starkt och stabilt parti. Vi behöver så klart jobba med att få upp våra opinionssiffror. Men vi känner en stark stolthet över det vi åstadkommit, säger Bolund.

– Det finns en stark framåtanda i partiet och det gör att det kommer att finnas goda förutsättningar för efterträdaren att göra ett väldigt bra jobb.

Pikar tidigare statsministern Stefan Löfven

Till Expressen passar Bolund på att pika sin tidigare regeringskollega – och statsminister Stefan Löfven. För i veckan har det nämligen rapporterats om att Löfven har ett nytt jobb – som PR-konsult.

Ett yrkesval som skapat starka relationer. På frågan om han kommer följa Stefan Löfvens spår svarar Bolund syrligt:

– Det står nog absolut längst ner på min lista.

Per Bolund efterträdde Gustav Fridolin som manligt språkrör för Miljöpartiet 2019. Han kommer att sitta kvar fram till kongressen i november och därefter lämna både partiarbetet och riksdagen.

Bolund kom in i riksdagen 2006 och har bland annat varit närings- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. Från 2019 till 2021 var han finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN