Biståndsministern på besök i Ankara

Biståndsministern på besök i Ankara

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) besöker Ankara. Arkivbild.

Pontus Lundahl / TT
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) besöker Ankara med anledning av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Jag ser fram emot samtalen med de turkiska motparterna för att själv få skaffa mig en bild av behoven och hjälpinsatserna. Sverige har redan levererat insatser för att bistå i det akuta skedet och vi fortsätter finnas vid Turkiets sida i det mödosamma arbetet som återstår", säger han i ett pressmeddelande.

Resan görs med EU-kommissionären Olivér Várhelyi. Sverige – som ordförande för EU:s ministerråd – har tillsammans med EU-kommissionen tagit initiativ till en givarkonferens i mars som även den kommer att diskuteras under besöket. Planeringen av konferensen sker i dialog med Turkiet.

Det är enligt Forssell självklart att från svensk sida använda EU-ordförandeskapet för att driva på ett brett internationellt stöd till de jordbävningsdrabbade.

"Sverige är en ledande biståndsgivare och vi har stor erfarenhet att samla världssamfundet för stöd till krissituationer. Det finns också starka kopplingar mellan Turkiet och Sverige. Många människor i Sverige är djupt berörda och påverkade av händelserna i Turkiet", säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN