Beslut om jakt på järv läggs på länsstyrelser

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det är första gången myndigheten överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på järv. Arkivbild.
Naturvårdsverket överlåter för första gången möjligheten att fatta beslut om licensjakt på järv till länsstyrelserna i det norra rovdjursförvaltningsområdet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Vi har beaktat järvstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till beslutet", säger Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna i norra rovdjursförvaltning kommer nu att utreda om licensjakt på järv är möjlig utifrån de förutsättningarna som finns både i fråga om rovdjursförvaltning och på länsnivå.

Jakttiden vid en länsstyrelses eventuella beslut om licensjakt på järv är från den 1 oktober till den 31 december.

"Mellersta förvaltningsområdet är däremot inte aktuellt för licensjakt i år. Miniminivån är inte uppnådd, vilket innebär att de formella förutsättningarna för en delegering inte är uppfyllda i mellersta förvaltningsområdet", säger Hanna Ek.

Sverige är uppdelat i tre olika rovdjursförvaltningsområde: norra, mellersta och södra.

När referensvärdet för järv är uppnått för hela landet och ett rovdjursförvaltningsområde är på miniminivå kan möjligheten att fatta beslut om licensjakt överlåtas till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet.

Annons