Belysning viktig för kor – men inte färgen

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kor klarar av hinderbanor lika bra oavsett om det är ljust eller mörkt ute, enligt en ny studie från SLU. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
Belysningen i ladugårdar påverkar kornas mjölkproduktion och mående. Men till skillnad från vad man tidigare trott är ljusets färg mindre viktig, enligt ny forskning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tillverkare av LED-lampor har länge marknadsfört hur ljusets färg kan påverka kor. Blått ljus har påståtts öka aktiviteten hos korna och rött ljus har sagts inte kunna uppfattas av djuren. Men enligt en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) så stämmer inte detta.

"Att ögonen inte reagerade på rött ljus beror nog snarare på att det röda ljuset inte stimulerar de näthinneceller som signalerar att pupillen ska dra ihop sig" säger Sofia Lindkvist som har skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

SLU:s studie konstaterade att kornas mjölkmängd var densamma oavsett vilken färg man hade på ljuset i ladugården. Detta tyder på att ljusintensiteten och antal timmar med ljus är viktigare än färgen.

Studien visade också att kor utan problem tar sig igenom hinderbanor i både ljus och mörker.

"Korna ser bra i mörker så det finns egentligen ingen anledning att ha det ljust nattetid", säger Sofia Lindkvist.

Annons