Åtal hotar för den som struntar i mönstringen

Åtal hotar för den som struntar i mönstringen

De senaste åren har över 300 personer åtalats för brott mot totalförsvarsplikten. Arkivbild

Tomas Oneborg/SvD/TT
De senaste åren har över 300 personer åtalats för brott mot totalförsvarsplikten. Det kan man bli om man inte dyker upp till mönstringen eller infinner sig till repmånad eller värnplikt.
– Om någon bara inte vill är det inte ett giltigt skäl, säger Per Andersen Helseth på Plikt- och prövningsverket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mellan åren 2017 och 2022 åtalades 314 personer för brott mot totalförsvarsplikten. Under årets första fyra månader 2023 har 38 personer åtalats, enligt statistik från Åklagarmyndigheten.

Hur många av dem som dömts är svårare att säga, statistiken finns inte samlad och är inte sökbar hos alla tingsrätter.

Det är Plikt- och prövningsverket som anmäler när någon inte infinner sig till mönstring, vilket är det vanligaste brottet mot lagen om totalförsvarsplikt.

– Är man kallad till mönstring är man skyldig att dyka upp, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Sjukdom vanligast

Den vanligaste orsaken för att inte infinna sig till mönstring är sjukdom, och det är ett giltigt skäl för att utebli om det kan styrkas. Kan man inte komma ska man meddelade det så snart man kan, och senast samma dag – om det går.

– Har man ett giltigt skäl att inte komma till mönstringen blir det ingen åtalsanmälan utan resulterar oftast i att man får en ny mönstringstid. Däremot om man av någon anledning bara skulle strunta i det för att man inte vill eller känner för det, eller glömmer bort, är det inte ett giltigt skäl.

Ser man till hur många som kallas in och hur många som sedan inte infinner sig är det förhållandevis få, poängterar Per Andersen Helseth. Av de 16 200 ungdomar födda 2003 som 2021 kallades till mönstring blev 120 anmälda för att de inte dök upp.

– Ungdomarna är mycket medvetna om den här skyldigheten och de vill göra rätt för sig.

Förband anmäler

När någon inte dyker upp till värnpliktstjänstgöring eller repetitionsövningar är det förbanden som anmäler efter att man utrett om det finns giltiga skäl till frånvaron. Det är inte så att man med automatik blir polisanmäld för att man inte infinner sig, understryker Michael Malm på totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen vid Försvarsmakten.

– Det handlar mer om hur man motiverar varför man inte kan. Är man ensamstående förälder med små barn har jag svårt att se att Försvarsmakten skulle säga: 'Då burar vi in dig'.

– Men om någon bara inte vill är det inte ett giltigt skäl.

Även om du anmäler att du inte kan infinna dig och motiverar varför kan det hända att du får avslag – och då riskerar du att bli anmäld om du inte dyker upp.

Att utebli kan ge böter eller fängelse i högst ett år i fredstid. Under höjd beredskap skärps straffet till lägst sex månaders fängelse och högst fyra år. De fängelsestraff som utdömts har i regel varit korta, på ett par veckor.

FRÅN FÖRSTASIDAN