Arklövs frigivning överklagas

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Örebro tingsrätt beslutade den 14 juni att Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Åklagaren har nu överklagat beslutet. Arkivbild.
Åklagaren överklagar tingsrättens beslut om att omvandla polismördaren Jackie Arklövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff.
Det finns en beaktansvärd risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, enligt åklagaren.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning när de kommit fram till att Jackie Arklövs livstidsstraff ska tidsbestämmas", skriver åklagare Helena Falkerby i sin överklagan till Göta hovrätt, som Folkbladet tidigare har rapporterat om.

"Utifrån det utredningsunderlag som finns står det enligt min uppfattning klart att det alltjämt föreligger en beaktansvärd och konkret risk för att Jackie Arklöv ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Det finns därför ett absolut hinder mot omvandling av livstidsstraffet", skriver hon vidare.

41 års fängelse

Det var tidigare i juni som Örebro tingsrätt meddelade att livstidsstraffet för Jackie Arklöv skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff på 41 år. Det skulle innebär att han kan släppas fri hösten 2026, med utgångspunkt i huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

I sin bedömning tittade Örebro tingsrätt bland annat tittat på i vilken utsträckning Arklöv medverkat till sin återanpassning till samhället och huruvida han misskött sig under sin tid i fängelse.

Annons

Två poliser mördades

Arklöv är dömd för dubbelmordet på två poliser i Malexander för snart 25 år sedan.

Det var den 28 maj 1999 som Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland rånades av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. I den efterföljande jakten på bankrånarna sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och greps efter att ha sökt vård. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö och Tony Olsson togs av polis i Costa Rica i juni samma år.

I början av 2000 dömdes de tre för dubbelmordet i Malexander, försök till mord, tre fall av grovt rån och försök till grovt rån till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Domen fastställdes i juni samma år av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Annons

Han är även dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. Axelsson släpptes fri i september 2022 efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Olsson kan som tidigast bli fri hösten 2023.

Annons