Andersson: Riskerar den mest brutala sommaren

Andersson: Riskerar den mest brutala sommaren

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) håller tal under politikerveckan i Almedalen.

Adam Ihse/TT
Utvecklingen är "fruktansvärd" och går åt fel håll. Regeringen måste agera omedelbart.
Det säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon talar om ungdomskriminaliteten i sitt Almedalstal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Sommaren riskerar att bli en av de mest brutala i modern tid, säger hon från scenen inför 3 500 personer.

Andersson gör sitt första tal i Visby som oppositionsledare och hon inledde med att kritisera regeringen för en nedmontering av klimat- och miljöpolitiken. Hon beskriver regeringens budget som en ”klimatslakt”.

– Den riskerar att göra den svenska naturen oigenkännlig och driva investeringar och jobb ut ur landet, säger hon.

Eskalerande våld

Hon fortsatte sedan att tala om ett eskalerande våld i Sverige, där många unga rekryteras till kriminella gäng. Regeringen måste agera omedelbart, enligt S.

Vapnen måste bort från gatorna, och i det sammanhanget upprepade Andersson förslaget om en vapenamnesti kompletterat med en tipspeng.

– Det kommer inte lösa hela problemet, men det går att göra snabbt. Och varje vapen som försvinner är ett vapen mindre.

Kritik kommer också mot regeringen och SD för att de lagt för lite pengar på kommunerna som nu tvingas planera för nedskärningar i till exempel skola, vård och socialtjänst.

Andersson säger också att samhället aldrig får vänja sig vid att barn utnyttjas för de kriminellas mörka syften.

– Vi får aldrig vänja oss vid rån, skjutningar och sprängningar.

Men det handlar inte bara om mer pengar till socialtjänsten utan också om ”gränssättande” och ”ordning och reda” i skolan, fortsätter oppositionsledaren.

"Lögn efter lögn"

S anser att modellen för hur resurser fördelas till kommuner och regioner ska göras om, så att den blir mer förutsägbar och inte bottnar i enskilda satsningar från år till år.

– Samtidigt, när vi nu har ont om pengar, så fortsätter SD-regeringen att med näbbar och klor försvara den sönderprivatiserade marknadsskolan.

Regeringen prioriterar enligt Andersson skattesänkningar för höginkomsttagare framför "samhällets bästa".

Hon tar också upp regeringsunderlagets löften om högkostnadsskydd för el, sänkta drivmedelspriser och ett pausat amorteringskrav.

– Nu låtsas de som ingenting. Löftesbrott har följts av löftesbrott. Lögn efter lögn.

"Grumliga konspirationsteorier"

Andersson menar att regeringen ökar klyftorna i Sverige och att de ställer grupp mot grupp. SD-företrädare sprider ”grumliga konspirationsteorier om folkutbyte" och ger sig på barn.

– För att de säljer majblommor. Det är skamligt.

– Moderater, kristdemokrater och liberaler står passivt och tittar på.

Hon kritiserar också förslaget om att stoppa politiska partier från att bedriva lotteriverksamhet, något S får in miljoner på, och frågar sig varför regeringen och SD blir så arga när hon belyser försöket att tysta kritiker.

– Beror det kanske på att jag trampat på en öm tå? Att när ni ger politisk makt och legitimitet till Sverigedemokraterna så bidrar ni till ett räddare, tystare och ofriare land? Långt ifrån de idéer som väckte ert politiska engagemang. Det kan ni fundera över.

FRÅN FÖRSTASIDAN