brott

Anders Thornberg: ”Tre ansluter till kriminella miljöer varje dag”

Anders Thornberg: ”Tre ansluter till kriminella miljöer varje dag”.

FOTO: Jessica Gow/TT, Aftonbladet/TT
Ett synnerligt allvarligt läge.
Så sammanfattar rikspolischef Anders Thornberg nu läget kring den organiserade brottsligheten.
– Den organiserade brottsligheten äter sig in i samhällets olika funktioner och har antagit proportioner som är systemhotande, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Thornberg bryter tystnaden
1:40

Efter reklamen: Anders Thornberg bryter tystnaden

(1:40)

Slå på ljud

Rekryteringen till de kriminella gängen fortsätter, enligt rikspolischefen. Polisen bedömer nu att ungefär 30 000 personer är kopplade till skjutvapenvåldet.

– Våldskapitalet är stort och antalet inblandade är skrämmande. Varje dag ansluter tre nya personer till de kriminella miljöerna, ofta barn och unga, säger Anders Thornberg på en presskonferens på tisdagen.

Har beslagtagit 100 pistoler

En ljuspunkt gäller dock antalet skjutningar med dödlig utgång, jämfört med fjolårets mörka rekordår.

– Under 2023 ser vi trots allt en nedåtgående kurva när det gäller framför allt antalet döda i skjutningar. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det, säger Thornberg.

Polisen använder sig av nya arbetssätt, som de själva menar har varit effektiva.

Presskonferens med rikspolischefen Anders Thornberg (mitten), biträdande Noa-chef Hampus Nygårds (vänster) och HR-chef Fredrik Modigh (höger).

Presskonferens med rikspolischefen Anders Thornberg (mitten), biträdande Noa-chef Hampus Nygårds (vänster) och HR-chef Fredrik Modigh (höger).

FOTO: Jessica Gow/TT

Bara i Stockholm har polisen sedan den 25 december 2022 beslagtagit 100 pistoler, 31 automatkarbiner, 66 sprängkapslar, 10 handgranater och 79 kilo dynamit.

– Vi har hittat mordplaner i telefoner när vi stoppat gärningsmän ute i trafiken. Vi hittar gärningsmän med skyddsvästar, ansiktsmasker och kulor i loppet på sina vapen, säger Thornberg.

”Döljer sig bakom barn”

Hampus Nygårds, biträdande chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa), kallar dagens brottslighet för komplex och rörlig.

Det finns tio pågående gängkonflikter bara i Stockholm, enligt polisens underrättelseverksamhet. I Stockholm har cirka 40 våldsdåd avvärjts under 2023.

– Det finns en fortsatt hög risk för våldsdåd i närtid i flera av de här. Vidare så vet vi också att det här inte är en lokal problematik, utan det här problemet finns också i andra regioner såsom Syd, Öst och Region Mitt, säger Nygårds.

Polisen flyttar just nu fram positionerna och kraftsamlar kring ett antal konflikter som utgår från Stockholmsområdet, men som enligt polisen påverkar stora delar av landet.

– Den här polisoperationen syftar till att komma åt de som inte själva tar i vapen eller narkotika. De som lägger ut uppdragen på andra. De som döljer sig bakom barn och unga som utför de här våldsbrotten, säger Hampus Nygårds.

FOTO: Jessica Gow/TT, Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN