Älgar vill ha balanserad kost

Älgar vill ha balanserad kost

Älgar äter helst en balanserad kost. Arkivbild.

Mikael Fritzon/ TT
Vide – om älgen själv får välja. Älgar väljer sin mat med omsorg, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En balanserad kost är viktig för människans välmående, och älgar tycks leva efter samma devis. Helst av allt verkar skogens konung vilja äta videväxter som har en balans mellan protein och kolhydrater. Men i bland finns inte favoritmaten i skafferiet, och då blir det till att koka soppa på en spik.

För älgen verkar det betyda en kombination av tall och bärris, som lingon och blåbär.

"Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa", säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU i ett pressmeddelande.

Studien visade också att om det är ont om mat, är älgen inte så kräsen. Den äter det som finns.

Undersökningen gjordes genom analys av älgspillning från Södermanland i söder till Norrbotten i norr samt genom att analysera näringsinnehållet i växterna som älgarna ätit av.

Matpreferenserna tycks vara desamma även för älgar i fångenskap. I en tidigare studie på älgar i en skånsk djurpark valde även dessa djur att helst äta vide.

FRÅN FÖRSTASIDAN