Åklagaren vill inte uttala sig om Löfvings jäv

Åklagaren vill inte uttala sig om Löfvings jäv

Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, leder förundersökningen om grovt tjänstefel mot polischefen Mats Löfving. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Det är klarlagt att polischefen Mats Löfving var jävig i flera beslut om Linda Staaf. Det anser utredaren Runar Viksten.
Men åklagaren som leder brottsutredningen om tjänstefel mot Löfving vill ännu inte slå fast att så var fallet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det blir lite konstigt nu eftersom han (Viksten) kommer med sina resultat innan förundersökningen är klar. Jag vill inte gärna kommentera hans uppfattning om jäv och när det har förelegat, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

– Självklart har vi en uppfattning om jävsfrågan, konstigt vore väl annars efter två månaders förundersökning, men jag tycker det är fel av mig att släppa delar av förundersökningen innan den är klar, fortsätter han.

Misstänkt för grovt tjänstefel

Förundersökningen kopplad till härvan runt Mats Löfving, tidigare chef för Noa och regionpolischef i Stockholm, och Linda Staaf, tidigare underrättelsechef vid Noa, har pågått sedan 12 december. Den 1 februari meddelade Åsbäck att Löfving delgivits misstanke om brott. Det gäller dels grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015, dels ett senare beslut att tilldela henne ett tjänstevapen.

Misstanken handlar alltså om att Löfving i tjänsten fattat beslut som rörde Staaf samtidigt som de båda uppges ha haft en privat relation.

Det går enligt Bengt Åsbäck inte att ge någon prognos för när utredningen kan vara klar.

– Vi är inte klara än. Vi har en del förhör kvar och vi vill gå till botten med vissa tips. Vi måste vända på de stenar vi kan, säger han.

Thornberg lär inte förhöras

Både Mats Löfving och Linda Staaf har hörts i utredningen, däremot har man inte talat med rikspolischef Anders Thornberg. Det lär man inte heller göra, eftersom han inte är relevant för de brottsmisstankar som utreds, säger Åsbäck.

– Det kan jag säga att det skulle jag finna högst osannolikt. Men i den här förundersökningen får vi tips som vi bearbetar vartefter så man vet aldrig när man är färdig. Men bedömningen nu är att ingen anledning finns att höra honom.

FRÅN FÖRSTASIDAN