Åklagare vill se skärpt straff för Payam Kia

Åklagare vill se skärpt straff för Payam Kia

De spiondömda bröderna under tingsrättsförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Bröderna misstänks ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Arkivbild.

Anders Humlebo/TT
På onsdagen avslutades rättegången mot de spiondömda bröderna Peyman och Payam Kia i Svea hovrätt. Åklagarsidan yrkar på att straffet för den yngre brodern skärps till minst 14 års fängelse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Payam Kia dömdes i tingsrätten till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. För kort, anser åklagarna, som vill se ett längre fängelsestraff. 35-åringens advokat Björn Sandin yrkar på att hans klient frikänns från åtalet.

– Jag bedömer chanserna till ett frikännande som goda. Har man full insyn i det här materialet, som jag har, så ser man att det inte finns någon bevisning för att min klient har begått spioneri, säger han till TT efter förhandlingen.

Björn Sandin begärde under slutpläderingen att hans klient omedelbart skulle försättas på fri fot, vilket hovrätten efter en kortare överläggning avslog. Båda bröder förblir häktade i väntan på dom, dock utan restriktioner.

– Kanske inte helt oväntat, men vi hoppas naturligtvis att de kommer till en punkt i överläggningen där de konstaterar att bevisningen inte håller och att han framöver försätts på fri fot.

"Mycket hårt straff"

Den äldre Peyman Kia, i tingsrätten dömd till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, vill i sin tur få sitt straff tidsbestämt. Detta bland annat med hänsyn till att han erkänt delar av anklagelserna och börjat samarbeta med utredarna.

Fängelsestraffet bör inte överstiga 10 år, anser hans advokat Anton Strand.

– Min uppfattning är att en korrekt straffmätning bör ge ett tidsbestämt fängelsestraff. Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för. Det här, menar jag, ligger på en lägre nivå, säger han till TT.

Erkänt delar

Den 42-årige Peyman Kia har erkänt att han lämnat hemliga underrättelseuppgifter till Ryssland mot betalning. Enligt tingsrättsdomen har Peyman Kia anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must.

Kia, som nu säger sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen framåt, har i förhör uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falsk".

Den 35-årige Payam Kia har i sin tur erkänt att han lämnat över kuvert på den ryska ambassaden och hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han nekar dock till att det ska ha rört sig om spioneri.

FRÅN FÖRSTASIDAN