Åklagare vill ha fängelsedomar för gymmordet

Åklagare vill ha fängelsedomar för gymmordet

Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern. Bild från polisens förundersökning.

Polisen
En 17-årig pojke fick sluten ungdomsvård för det uppmärksammade mordet på på ett gym i centrala Stockholm. I hovrätten vill åklagaren att pojken och tre medåtalade döms till fängelse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pojken, som var 16 år gammal vid tiden för mordet, dömdes i tingsrätten för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Påföljden blev sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Tre män, 19, 31 och 32 år gamla, friades för medhjälp.

Åklagare Daniel Suneson, som yrkar på fleråriga fängelsestraff för alla fyra, hoppas på annan utgång när målet nu prövas i Svea hovrätt.

– Jag vill styrka allas inblandning i mordet på gymmet och visa att det finns kopplingar mellan 17-åringen, 19-åringen, 31-åringen och 32-åringen, säger han under sin sakframställan.

Den huvudåtalade pojken fritogs i april av beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök. Han höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps. Förhandlingen, som inleddes på torsdagen, flyttades därför från Svea hovrätt till en säkerhetssal på Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Sköt fel person

Det var den 28 mars i fjol som en person med uppdragen luva och ansiktet gömt bakom ett blått munskydd stormade in på ett gym i centrala Stockholm med höjt vapen.

Måltavlan var enligt polis och åklagare en man i 40-årsåldern som vid tiden var högt uppsatt i ett kriminellt mc-gäng. Den som fick sätta livet till blev i stället en man i 55-årsåldern som sköts i huvudet när han försökte gå emellan och stoppa skytten.

Mordvapnet hittades dagarna därpå i en lägenhet i södra Stockholm. Där fanns också en påse med kläder och ytterligare ett vapen med pojkens dna. I en säng i lägenheten låg ett blått munskydd med pojkens dna på insidan och offrets blod på utsidan.

"Led i en konflikt"

En av utredningens hypoteser är att mordet på mannen kopplad till mc-gänget skulle ha genomförts som ett led i en konflikt mellan mc-gänget och kriminella nätverk i Jordbro, söder om Stockholm, och Upplands Bro, nordväst om Stockholm.

Konflikten blossade enligt Daniel Suneson upp till följd av ett beslag av ett parti narkotika, och resulterade under våren 2022 i en rad våldsyttringar.

Bland dessa en handgranatsattack mot en restaurang, som 17-åringen dömdes för i tingsrätten, och ett mord utanför mc-gängets lokaler. Även där var offret, en man i 30-årsåldern, en utomstående som tros ha misstagits för någon annan.

Tingsrättsdomen överklagades även av 17-åringen, som vill frias helt, och av två medåtalade som även de vill frikännas. Förhandlingen i Svea hovrätt beräknas pågå till den 15 maj.

FRÅN FÖRSTASIDAN