Åklagare nöjd efter domen: "Iskalla gärningar"

Åklagare nöjd efter domen: "Iskalla gärningar"

Två av de nu dömda ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter tecknade under tingsrättsförhandlingen.

Anna-Lena Lindqvis /TT
En 20-åring får 18 års fängelse sedan han förmått barn att begå grova våldsbrott under våldsvågen i Stockholm.
– Det är tillfredsställande att han får strängast möjliga straff för de här extremt grova och iskalla gärningarna, säger åklagare Lisa dos Santos.
Domen kommer överklagas, säger mannens advokat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mannen döms att ha beordrat fem 14- och 15-åriga pojkar att utföra våldsbrott tre dagar i följd i södra Stockholm i januari 2023. Bevisen mot honom består i huvudsak av chattmeddelanden som hittats i telefoner.

Två av pojkarna döms men tre av dem kunde inte åtalas då de var under 15 år vid tiden för brotten.

"Kurdiska räven"

Polisen kopplar dåden till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken, som ligger till grund för en stor del av de våldsbrott som skett i Stockholm under 2023. I spetsen för Foxtrotnätverket finns den så kallade "kurdiska räven". Mannen är efterlyst för brott i Sverige men har aldrig varit formellt misstänkt för de tre våldsdåden i januari.

– Han är inte synlig i förundersökningen på det sättet. Men det vi har kunnat konstatera är att de här tre våldsdåden har varit en del av den här konflikten, säger åklagare Lisa dos Santos.

Fallet är ett tydligt exempel på hur gängbrottsligheten utvecklats över tid, där våldsdåd läggs ut på unga personer av personer som själva kan befinna sig långt från gatan, säger dos Santos.

– Här visar det sig ha varit smidigt att ge uppdrag till unga våldssugna individer och skicka meddelanden på det här viset i gruppchattar. Sedan har vi så klart reagerat på att de i det här fallet har varit extremt unga, till och med under 15 år.

Många utförare

Hon konstaterar att det inte verkar ha varit svårt att få tag på utförare till de grova våldsbrotten.

– Det uttrycks inte i chattarna något hot om tvång, utan man tycks ta på sig det här relativt lättvindigt, säger hon, och lyfter att det finns exempel där unga som velat vara med inte fått plats eftersom det redan är "fullt".

– Så det uttrycks till och med en vilja från de ungas håll, där de äldre har fått säga nej. Men då ges utrymme till att vara med på nästa "gig", säger Lisa dos Santos.

20-åringens försvarare Anton Strand säger till TT att domen kommer överklagas till hovrätten.

– Försvaret gör andra bedömningar både i bevisfrågor och vissa rättsliga frågor.

Den utpekade huvudmannen menar att det inte är han som ligger bakom chattarna där barnen får uppdrag för att utföra dåd.

– Tingsrätten har ju kommit fram till att han måste ha varit den som brukat telefonerna under hela tidsperioden. Där ser jag det som inte osannolikt att hovrätten kan göra en annan bedömning, säger Strand.

FRÅN FÖRSTASIDAN