Advokat: "Det är han som har blivit attackerad"

Advokat: "Det är han som har blivit attackerad"

Den 22-årige mannen, som på fredagen friades från dråp på två personer som bröt sig in i hans lägenhet, förs in till häktningsförhandlingarna vid Borås tingsrätt hösten 2022. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
Med hänvisning till nödvärn friade en enig tingsrätt på fredagen en man som åtalats för dråp på två personer som bröt sig in i hans lägenhet. En stor lättnad, säger mannens advokat Mia Sandros.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Min klient och jag tog emot domen tillsammans i telefon och han är väldigt, väldigt lättad. Jag har inte hunnit läsa tingsrättens motivering än, men det känns väldigt bra att de uppenbarligen har lyssnat på oss, säger Mia Sandros.

Den 22-årige mannen har erkänt att han dödade de båda männen, men nekat till brott och hävdat att han agerat i nödvärn. Tingsrätten gör samma bedömning.

– Han har hela tiden känt sig som brottsoffret. Det är han som har blivit attackerad och det är han som har fått försvara sig, så det har känts djupt orättvist att det är han som har suttit häktad och i flera månader varit misstänkt för mord.

– Men jag kan också tillägga att både han och jag är helt inställda på att det kommer att bli en prövning i hovrätten.

Åklagaren yrkade på sju års fängelse för dråp, men för tre veckor sedan släpptes mannen i väntan på dom. Mia Sandros beskriver den senaste tiden som omtumlande.

– Så många månader på häkte, med den anklagelsen i ryggen och vetskapen att det finns familjer som ser honom som anledningen till varför de har förlorat familjemedlemmar. Det har säkert varit dubbla känslor, men framförallt är han lättad över att vara hemma igen med sin familj.

Enligt advokaten har polisen bekräftat att det finns en hotbild mot mannen, som fått skyddad identitet under sin tid i häktet.

– Jag vill helst inte gå in på något konkret som har att göra med den bedömningen som görs från polisen. Det får visa sig hur det här ska hanteras, just nu är det så nytt att han är ute.

FRÅN FÖRSTASIDAN