TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

ABF bryter samarbete med Ryska riksförbundet

12 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
ABF avslutar sitt samarbete med Ryska riksförbundet. Arkivbild.
ABF:s samarbete med Ryska riksförbundet avslutas med omedelbar verkan. Detta efter att Dagens nyheter avslöjat att föreningen bland annat spridit rysk propaganda om kriget i Ukraina.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"ABF säger upp samarbetsavtal med Ryska riksförbundet med omedelbar verkan", meddelar studieförbundet i ett pressmeddelande under fredagen.

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) har i flera år samarbetat med Ryska riksförbundet (Rurik), som enligt egen utsago är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med målen att bland annat popularisera rysk kultur i Sverige och främja tätare kontakter mellan Sverige och Ryssland. Samarbetet innebär bland annat att Rurik kan få hjälp av ABF att planera och genomföra sina aktiviteter.

I en granskning av Dagens nyheter har det däremot visat sig att Rurik har tvivelaktiga kopplingar till den ryska staten. Exempelvis har föreningens ordförande, Lioudmila Siegel, vid återkommande tillfällen spridit propaganda från Kreml.

– Jag har hittat flera exempel på delningar av inlägg som återger rysk propaganda om kriget i Ukraina, säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier och tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva, till DN.

Annons

– De mest flagranta exempel har jag sett i Telegramgruppen, men även på hemsidan är det inte svårt att uttyda att den här organisationen befinner sig mycket nära den ryska ambassaden och den information som sprids av ryska myndigheter.

Med hänvisning till DN:s granskning har nu ABF alltså valt att ensidigt avsluta samarbetet med Ryska riksförbundet.

"När det framgår att en förening gett uttryck för åsikter och värderingar som går stick i stäv med ABF:s är vårt förtroende förbrukat och samarbete inte längre önskvärt", skriver förbundet.

Annons