Frysta pengar kan bygga upp Ukraina

Frysta pengar kan bygga upp Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) med Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid.

Jessica Gow/TT
EU vill använda frysta ryska tillgångar till en återuppbyggnad av Ukraina.

På Sveriges initiativ tillsätts nu en arbetsgrupp som ska ta reda på hur det skulle kunna gå till.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Principiellt är det solklart – Ryssland ska betala för att återuppbygga Ukraina. Samtidigt vet alla att det är mycket svåra frågor, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

På onsdagen fattar Coreper (EU-ländernas ambassadörer) i Bryssel beslut om den tillfälliga arbetsgruppen. Gruppen ska dels kartlägga frysta statliga ryska tillgångar i EU, dels undersöka hur man juridiskt kan gå till väga för att ta dem och använda för återuppbyggnaden av Ukraina.

Gruppen kommer att ledas av Anders Ahnlid, i dag generaldirektör på Kommerskollegium. Han säger att det i första hand är tillgångar från den ryska centralbanken som berörs, och att det sannolikt rör sig om flera hundra miljarder kronor.

Ahnlid betonar samtidigt att det finns en rad komplicerande faktorer.

– Många olika typer av tillgångar, många olika regelverk, och lagar av olika slag på olika nivåer och dessutom olika lagstiftningstraditioner i olika länder.

Man vill inte heller skapa prejudikat som inte står sig i kommande konflikter.

Arbetsgruppen får två år på sig, men Anders Ahnlid hoppas att den ska kunna leverera förslag redan under det svenska ordförandeskapet i vår.

FRÅN FÖRSTASIDAN