Färre räddades från fjället i fjol

Färre räddades från fjället i fjol

Förra året minskade antalet fjällräddningsinsatser jämfört med föregående år. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Antalet fjällräddningar minskade kraftigt förra året. Räddningsinsatserna i de fyra fjällområdena sjönk med en fjärdedel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt 234 insatser gjordes förra året i de fyra fjällområdena, jämfört med 312 under 2021, visar ny statistik som polisen presenterar på sin hemsida.

De fyra fjällområdena är Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. I Norrbotten och Jämtland var minskningen av antalet fjällräddningar störst jämfört med föregående år. I Norrbotten minskade antalet fjällräddningar från 102 till 70 och i Jämtland minskade de från 129 till 92.

"Norrbotten har haft en stadig minskning av antalet ärenden varje år de senaste fem åren och en halvering jämfört med 2018. Däremot har pandemiåren troligen haft inverkan då resandet begränsades", skriver polisen.

Det är däremot inte i alla områden som antalet fjällräddningar har minskat. I Dalarna kunde man 2022 se en liten ökning, från 38 stycken 2021 till 42 förra året.

De allra flesta räddningsinsatser rör dem som har vandrat till fots och hamnat i en utsatt situation, men även skidolyckor och skoterolyckor är vanligt förekommande.

FRÅN FÖRSTASIDAN