JK godtar inte utesluten jurist som försvarare

JK godtar inte utesluten jurist som försvarare

Den uteslutna advokaten är inte lämplig för uppdraget som försvarare, anser Justitiekanslern. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Beslutet att låta en före detta advokat, som uteslutits ur Advokatsamfundet, få fortsätta som försvarare i en stor skånsk amfetaminrättegång överklagas av Justitiekanslern (JK).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han är inte lämplig för uppdraget, slår JK fast i ett överklagande till hovrätten, rapporterar P4 Kristianstad och Expressen. Eftersom Advokatsamfundets disciplinnämnd kommit fram till att mannen inte är lämplig som advokat kan han inte heller anses lämplig som offentlig försvarare i rätten, resonerar JK.

Rättegången hade redan hunnit pågå i 16 av totalt 58 dagar, när den tvärt fick pausas efter uteslutningen. Men förra veckan meddelade Kristianstad tingsrätt att mannen kunde fortsätta sitt uppdrag och att rättegången skulle återupptas.

Enligt domstolen hade det kunna strida mot lagstiftningen att inte låta honom vara kvar som försvarare, eftersom det i så fall krävs en mycket lång paus för att en eller två nya advokater ska hinna läsa in sig. Förundersökningen omfattar 17 000 sidor.

Detta hade kunnat leda till att hela rättegången mot 15 åtalade skulle behövas tas om, vilket skulle leda till ännu mycket längre tid i häkte för de misstänkta.

Uteslutningen från Advokatsamfundet motiverades med att han brustit mot god advokatsed. En granskning i Aftonbladet har visat att han lämnat in oriktiga uppgifter till domstolar och därmed fått för mycket betalt.

FRÅN FÖRSTASIDAN