Andersson och Kristersson får dela på pris

Andersson och Kristersson får dela på pris

S-ledaren Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson (M) (här på en bild från förra våren då Andersson var statsminister) får dela på ett säkerhetspolitiskt pris tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin och Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.

Anders Wiklund/ TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Statsminister Ulf Kristersson (M) och företrädaren Magdalena Andersson (S) får tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin och den finländske presidenten Sauli Niinistö dela på det pris som den årliga säkerhetskonferensen i München delar ut.

De fyra får priset för att gemensamt och över partigränser ha tagit steget för att föra sina respektive länder in i Nato. Det visar, enligt motiveringen, på ett ledarskap i omvälvningens tid. Det kan tjäna som exempel för andra och det stärker försvarsalliansen i en svår tid med Rysslands angrepp på Ukraina.

Säkerhetskonferensen i München har blivit ett slags motsvarighet till ekonomernas vintersamling i Davos på Världsekonomiskt forum. Det var i München, 2007, som Vladimir Putin, även då president, höll talet som det ännu talas om som det som angav tonen för vad som komma skulle. Årets konferens inleds den 17 februari och Ulf Kristersson är en av deltagarna.

FRÅN FÖRSTASIDAN