Sportlovsfirarna möts av betydande lavinfara

Sportlovsfirarna möts av betydande lavinfara

Varning för betydande lavinfara i södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko/Rikgränsfjällen. Arkivbild.

Mats Lennartson / TT
Sportlovet står för dörren i många delar av landet.

Samtidigt varnar Naturvårdsverket för betydande lavinfara i flera av landets fjällområden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Just nu beror lavinfaran på väldigt hårt fjällväder. Det blåser mycket och det både snöar och regnar, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.

Av de fjällområden som Naturvårdsverket ger lavinprognoser för bedöms lavinfaran vara "betydande"– en trea på den femgradiga skalan – i tre av dem: södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko/Rikgränsfjällen.

Bedömningarna gäller fram till söndagen.

– Hur lavinfaran utvecklar sig kommande dygn beror väldigt mycket på vädret. Vi ger inte prognoser för mer än nästa dag. Därför är det svårt att säga hur det blir under sportlovet, säger Wikberg.

Även om vädret blir bättre kan den höga nivån för lavinfara komma att ligga kvar, menar han.

Ingen fara i pisten

Åre är en av de skidanläggningar som drar många sportlovsfirare. Trots att orten omfattas av bedömningen för södra Jämtlandsfjällen är det enligt Wikberg ingen fara att röra sig i pisten.

– Det är ingen fara att åka till Åre och alla andra skidanläggningar är också trygga om man håller sig till öppna nedfarter. Är vädret för dåligt eller lavinfaran för hög brukar man inte öppna backarna.

Varningarna gäller utanför anläggningarna, där det inte sker någon lavinbekämpning. Och där ska man inte åka i branta sluttningar under rådande lavinfara, framhåller Wikberg.

– Läs lavinprognoserna och våra råd om man vill åka i brant terräng. Under betydande lavinfara avråder vi från offpiståkning.

Värre väntas

I Abisko/Rikgränsfjällen är vädret ännu stökigare än i till exempel södra Jämtlandsfjällen. Inför måndagen väntas lavinfaran i området stiga till "stor".

– I Abisko/Riksgränsfjällen samt även i Västra Vindelfjällen förvärras läget dessutom genom att svag snö är begravt längre ner i snötäcket, vilket leder till att lavinerna kan bli oväntat stora och därmed även farligare.

E10 kommer att stängas av på sträckan mellan Abisko och Björkliden natten till måndag eftersom laviner ska sprängas bort, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Vägen är preliminärt avstängd mellan klockan 22.40 och 23.40 samt mellan 5.30 och 6.30.

Naturvårdsverket varnar också för "måttlig" lavinfara i västra Härjedalsfjällen och i södra Lapplandsfjällen.

FRÅN FÖRSTASIDAN