Insats på brinnande Stena Scandica får pris

Insats på brinnande Stena Scandica får pris

Bild på när den eldhärjade Stena Scandica anlände till Nynäshamn. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
På väg till Lettland utbröt en omfattande brand på färjan Stena Scandicas bildäck. Nu hyllas de som bidrog till att konsekvenserna kunde begränsas genom att få SOS Alarms 112-pris. "Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, eg

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, egendom och miljö. Att samordna och verka tillsammans på ett systematiskt sätt är a och o i kris – detta har årets pristagare verkligen visat prov på", säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Årets pris tilldelas Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och Stena Scandica.

Fartygsbranden inträffade i augusti i fjol. Stena Scandica, byggd 2005, var på väg till Ventspils i Lettland från Nynäshamn. Ombord fanns 241 passagerare och 58 besättningsmedlemmar.

Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket, är glad över utmärkelsen. Insatsen var den mest omfattande de upplevt på mycket länge, säger han.

"De besvärliga förhållanden som rådde innebar många timmars arbete i hårt väder för besättningar, räddningspersonal och passagerare. Det är ett styrkebesked att vi tillsammans lyckades hantera situationen", säger han i pressmeddelandet.

Branden på bildäck gjorde att fartyget blev strömlöst. Även om branden släcktes fortsatte det strömlösa fartyget att driva. Evakuering inleddes, men kunde senare blåsas av.

FRÅN FÖRSTASIDAN