Orange vädervarning i Lapplandsfjällen

Orange vädervarning i Lapplandsfjällen

SMHI varnar för att det kan bli obefintlig sikt i delar av Lapplandsfjällen på grund av snöfall i kombination med vind. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
SMHI har utfärdat en orange varning i Lapplandsfjällen på grund av ett lågtryck som kan ge stormvindar och snö. Gula varningar för hård vind och ishalka har utfärdats i fjälltrakterna söderut. SMHI:s orangea varning i Lapplandsfjällen, från Hemavan och

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SMHI:s orangea varning i Lapplandsfjällen, från Hemavan och norrut, gäller från söndag förmiddag till måndag kväll.

”Vi har ett djupt lågtryck som ska passera strax norr om Skandinavien, det medför att vinden tilltar ganska kraftigt och fort i morgon. Vi väntar oss ganska stora snömängder, tillsammans med vinden kan det bli riktigt besvärligt med obefintlig sikt och svårt att orientera sig och stå upprätt, säger meteorolog Ida Dahlström.”

"Bör inte vara ute"

SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället under tiden som varningarna är utfärdade. Dahlström betonar att det finns stor risk för förfrysning för personer som hamnar i utsatta lägen.

”Man ska vara medveten om vad det kan ge för konsekvenser. Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället, det här är inget väder som man bör vara ute i, säger Dahlström.”

SMHI har dessutom utfärdat gul varning, alltså snäppet mildare än orange varning, i västra Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen och sydligaste Lapplandsfjällen.

Betydande lavinfara

”Här har vi lite mer blandad nederbördsform, det kan börja lite som snöfall men i takt med att det förs in mildare luft kan det övergå i regn. Sedan ligger det kvar under söndagen och måndagen, och kan komma ganska stora mängder i gränsfjällen, säger Dahlström.”

I mellersta delen av Jämtlands län utfärdas gul varning för plötslig ishalka under söndag och måndag.

Naturvårdsverket flaggar för betydande lavinfara i södra Jämtlandsfjällen från lördag kväll till söndag kväll, samt för måttlig lavinfara i västra Härjedalsfjällen under samma tidsperiod.

FRÅN FÖRSTASIDAN